Založ si blog

Komunisti: Memorandum 2021

Niekoľko predošlých hodín som strávil s priateľmi, súdruhmi na stretnutí v Prahe (okres Lučenec). Diskutovali sme o budúcnosti a hladali spôsoby ako čeliť sponzorovanému režimnému antikomunizmu, tak podobnému vládnej politike v rokoch 1938-39, keď sa kolaborujúca československá vláda snažila „zachrániť sa“ zaliečaním sa fašistickému Nemecku.

Prijali sme MEMORANDUM 2021:

S úctou k práci a životu tisícov komunistov na Slovensku si pripomíname sto rokov zápasov za spravodlivejší svet, pokrok a humanistické ideály. Pri príležitosti 100. výročia Ľubochnianskeho zjazdu a založenia Komunistickej strany Československa sme sa stretli 28.-29.5.2021, v Prahe, neďaleko od Lučenca, aby sme nedali zabudnúť, na roky tohto boja, hrdinov, ktorí za naše ideály obetovali svoj život a diskutovali, ako v duchu našich tradícií organizovať politický boj za práva pracujúcich, mier a pokrok.

Komunisti obnovovali republiku po dvoch svetových vojnách, organizovali boj proti krízam, hladu a biede, desaťročia kládli odpor buržoázii a fašizmu, a obetavo , často s nasadením života, pracovali a bojovali za dôstojný život na Slovensku. Komunisti umierali a boli väznení buržoáznymi a fašistickými režimami, svojou odvahou a obetavosťou však získavali rešpekt a úctu. Neohrozene čelili bezpráviu a politickému prenasledovaniu, desaťročia obhajovali ľudské práva.

O to viac nás mrzí, že koncom deväťdesiatych rokov sa v socialistickom Československu reštauroval kapitalizmus. Verejné protesty boli zneužité, väčšina protestujúcich nechcela odstránenie, ale lepší socializmus. Ľudia nechceli nezamestnanosť, vojnové štvanie ani likvidáciu sociálneho bezpečia a dôstojných podmienok pre každodenný život. Existenciu Sovietskeho zväzu sedemdesiat rokov a štyri desiatky rokov socialistického spoločenstva sprevádzala nenávisť koloniálnych a imperialistických vlád Západu, vojenské intervencie, studená a nakoniec hybridná vojna. Návrat do predsocialistických pomerov odštartovala najmä naivita a zrada sovietskej nomenklatúry i neschopnosť socialistických štátov odolať frontálnemu útoku kapitálu koncom osemdesiatych rokov. Nepropagujeme zjednodušenia, ale odmietame aj jednostranné antikomunistické interpretácie prevratu. Naopak chceme pokračovať, s využitím triednej marxistickej teórie, vo vedeckej analýze faktov a poučiť sa zo slávnej histórie i z omylov a zrád, ktoré sa nám nevyhli.

Sme hrdí na obdobie budovania socialistického Slovenska. Na sebestačné poľnohospodárstvo, moderný priemysel, bezplatné školstvo, zdravotníctvo, verejnú bezpečnosť či kultúrny rozvoj. Podarilo sa, s povojnovým nadšením a s víziou novej lepšej spoločnosti za štyridsať rokov na Slovensku vybudovať materiálne a civilizačné podmienky pre dôstojný život všetkých občanov, prácu a spravodlivú mzdu pracujúcim aj slušný život dôchodcov. Pripomíname dostupné a lacné bývanie, dotovaný detský tovar, energie a potraviny, bezpečné ulice, zaopatrené deti, zdravotnú starostlivosť i pomoc mladým rodinám.

Mrzí nás, že nedostatky socializmu, ktoré naozaj starostlivo analyzujeme, zneužili bezcharakterní podvodníci- ideologickí oponenti i obracači nomenklatúrnych kabátov a predajní „umelci“. Ľudácka opozícia sa spojila s ambicióznymi nomenklatúrnymi funkcionármi, ktorí sa nechali najať zahraničnými centrálami studenej vojny a za peniaze a prísľuby funkcií, s podporou zahraničných „expertov“, zmanipulovali študentov a organizovali kontrarevolúciu a následnú tzv. „transformáciu“- likvidáciu socializmu na Slovensku. Nehanebne klamali a podvádzali, využívali toleranciu a nepripravenosť verejnosti. Zbohatli na úkor spoločnosti pri lúpeži storočia na Slovensku: privatizácii, výpredaji a likvidácii hospodárstva, kultúry i verejných služieb.

Vieme, že nedostatok demokracie v KSS a následne aj v spoločnosti na jednej strane spôsobil deficit pocitov slobody a nesprávne uchopený princíp „demokratického centralizmu“ umožnil, že sa v strane a v spoločnosti presadili aj kariérni špekulanti, ktorí neváhali vo vlastnom prospechu predať záujmy Slovenska a životy jeho obyvateľov.

Noví mocipáni spôsobili civilizačnú katastrofu : Za tridsať rokov sa na Slovensku znížila pôrodnosť o vyše 600 000 detí a zbytočne zomrelo viac ako 180.000 obyvateľov, vypredali všetok majetok, pôdu i nerastné suroviny a zadlžili na desaťročia kedysi prosperujúci štát!

V súčasnosti sa nám nedarí čeliť dotovanej antikomunistickej propagande, korupčným motívom konania, prísľubom funkcií a beztrestnosti pri privatizácií a daňových podvodoch výmenou za kolaboráciu a účasť na fašistickej propagande so skrytými genocídnymi cieľmi. Nedisponujeme akcieschopnou organizačnou základňou a nie sme schopní efektívne sa brániť manipulácii s faktami a informáciami v médiách, ani demagógii vo vzdelávacom systéme. Politický rozklad slovenskej spoločnosti umožňuje kolaborantom vládnuť a rozhodovať. O to viac oceňujeme všetkých, ktorí sa, so zdravým rozumom a morálkou, angažujú za všeľudské hodnoty, spravodlivosť a za mier. My, komunisti, tak robíme s vedomím objektívneho pôsobenia civilizačných zákonitostí, marxistami definovanými a historickou skúsenosťou potvrdenými.

Vieme, že vytriezvenie na Slovensku sa začína prejavovať. Militarizácia a jednostranná orientácia na Západ nás zbavila suverenity a podriadila zahraničným záujmom. Slovenský štát je zapletený do vojnových dobrodružstiev, politická reprezentácia sa angažuje v európskej avantúre proti slovanským národom. Po Juhoslávii, stupňujú nátlak na Rusko a rinčia zbraňami, ktoré nakupujú za peniaze, ktoré chýbajú v zdravotníctve, školstve a v dôchodkových fondov.

Západ vydrancoval bývalé socialistické krajiny, kŕmi nás druhotriednymi potravinami a vyváža k nám aj svoj odpad. Priemyselný aj kultúrny. Televízny a mediálny škvár formuje životné postoje mládeže a mocenský aparát zastrašuje ostatné obyvateľstvo. Očkujú verejný diskurz zástupnými problémami. Propaganda krajných extrémov LGBT, genderpolitiky, nevyváženej enviromentálnej politiky, či ochrany zvierat dominuje nad starostlivosťou o ľudí. Novodobí inkvizítori upaľujú na propagandistických hraniciach kultúrne dedičstvo. Vývozom a likvidáciou domácej intelektuálnej elity a pokusmi dovážať imigrantov likvidujú Slovenska a Slovanov. Nadväzujú na maďarizáciu Rakúsko-uhorskej monarchie, na germanizáciu v období II. svetovej vojny likvidáciou národných inštitúcií, jazyka a kultúry, presadzujú globalistické a paneurópske koncepty. Bude to ešte dlhý boj za prežitie. Budeme sa snažiť, podľa svojich síl, pomáhať ľuďom prežiť toto ťažké obdobie aj roztáčania inflačnej špirály a prípravy na vojnu.

Pre budúcnosť za kľúčové považujeme, pseudodemokraciu buržoázneho typu, vládu oligarchie, bánk, korporácií a nimi vlastnených médií a agentúr, nahradiť ľudovou demokraciou, bez politických a ekonomických deformácií! Jedinou účinnou zbraňou komunistickej verejnosti je organizácia! Kladieme dôraz na formovanie nových lídrov a budeme vyhľadávať a podporovať mladých ľudí, obdarených odvahou a zdravým rozumom. Chceme tak pripraviť novú generáciu komunistov, nadchnutých víziou pokrokovej a spravodlivej spoločnosti. Komunistov schopných organizovať a riadiť chod spoločnosti, aj v neľahkých krízových situáciách. Umožňovať im získavať kvalitné vzdelanie a odbornú i politickú prax, získanie životných skúsenostíZa ďalšiu úlohy považujeme: Marxistickú analýzu kolapsu reálneho socializmu a vyplývajúce historické poučenia. Rozvíjanie princípov spravodlivej a humánnej spoločnosti – komunizmu. Realistickú a zrozumiteľnú propagáciu komunistických princípov a zásad.

Najväčšiu aktuálnu prioritu má podpora širokému protivojnovému úsiliu, pričom budeme bez podmienok a výhrad spolupracovať so všetkými iniciatívami národného odporu proti militarizácii NATOm, proti globalizácií, riadenej USA a EÚ.

Za mier a spoluprácu s odporcami režimu. Za ľudový front odporu

Guľášová cesta

25.02.2024

Od Víťazného Februára 1948 do februárového úpadku 2024. Aj s odstupom vyše troch desaťročí od kontrarevolučného prevratu z roku 1989, je aktuálne pripomínať si historické víťazstvo pracujúceho ľudu vo Februári 1948. V porovnaní s prevratmi v roku 1918 a 1989 je povšimnutiahodné, že toto víťazstvo bolo dosiahnuté ústavne, predchádzalo mu víťazstvo KSČ v [...]

Štokholmský syndróm bratislavskej mládeže

28.12.2023

Štokholmský syndróm je fenomén, ktorý opisuje situáciu, v ktorej rukojemník začína vyjadrovať súcit a sympatiu voči páchateľovi. V niektorých situáciách dochádza až k bodu, kde rukojemník ochraňuje páchateľa. Pri sledovaní nadšenia mladej generácie pre amerických štipendistov, združených v Progresívnom Slovensku (a v Bratislave) vediem mnohé diskusie [...]

Bez nádeje sa nedá!

12.12.2023

Naozaj sme v beznádejnej situácií? Pri zachovaní objektivity, každému analytikovi je jasné, že v súčasnom stave sveta /civilizácie sme v beznádejnej situácií. Na periférií úpadkovej Európy je toto tvrdenie ľahko overiť. Demografické vymieranie, nezmyselná existencia masovej populácie, stále hlúpejšia mládež. Komu sa to javí príliš politické, môžem [...]

stíhačka F-16

ONLINE: Bývalí piloti: Ukrajina bude pre lietadlá F-16 najnebezpečnejším bojiskom

29.04.2024 06:25

Obloha nad Ukrajinou bude najnebezpečnejším miestom, kde lietadlá F-16 vo svojej histórii operovali, uviedli bývalí americkí piloti pre Business Insider.

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Palestínčania hlásia mŕtvych po izraelských úderoch v Rafahu a na severe Gazy

29.04.2024 06:11, aktualizované: 06:50

Izraelské útoky na domy v Rafahu a v Pásme Gazy zabili viacerých Palestínčanov a mnohých zranili, uvádzajú miestne zdroje.

pellegrini, vila na slavíne

Prezidentské bývanie sa hľadá desaťročia, Pellegrini dedí veľký hriech svojich predchodcov. Čo hovorí úrad a analytik?

29.04.2024 06:00

Bezpečnostný analytik aj Úrad na ochranu ústavných činiteľov uviedli, že vlastné bývanie je potrebné aj kvôli incidentom. Je otázne, či sa budúci prezident Peter Pellegrini bude touto dilemou zaoberať.

Ukrajina, Bohdana

Expert z Ukrajiny: Rozhodujeme sa, či zachránime mestá alebo vojakov

29.04.2024 06:00

Myšlienka predčasných rokovaní o mieri na Ukrajine nie je veľmi populárna, hoci stále viac ľudí v politickom vedení štátu aj vo verejnosti nad ňou uvažuje.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 75
Celková čítanosť: 163009x
Priemerná čítanosť článkov: 2173x

Autor blogu

Kategórie