Založ si blog

Kríza autorít

Všeobecná kríza systému sa veľmi intenzívne prejavuje v kríze autorít. Ešte pred nedávnom som „rozumel“ snahám neumožniť deťom, ktoré rodičia nedali zaočkovať proti nákazlivým chorobám, navštevovať materské škôlky. A nateraz kritizujem snahy vakcinačného apartheidu.

V čom je rozdiel?

V dôvere autoritám…

V socializme, napriek skepse politických odporcov, existoval rešpekt voči verejným autoritám. Základný princíp všeobecného blaha, služby ľudu zvrchovane zastrešoval právny štát. Politické a iné excesy, boli interpretované a prijímané, ako individuálne chyby, zlyhania. Papalášstvo, premotivácia osobnými ambíciami. Ale temer vždy, ako osobné zlyhania, ktoré režim netoleroval. V reštaurovanom kapitalizme je základnou modlou, princípom konania osobný zisk. Zisk vysvetľuje a ospravedlňuje každé rozhodnutie, podnikateľské aj politické (politický zisk je chápaný ako vaucher na tradičný, peňažný zisk). Bez zisku je akékoľvek konanie nerozumné, zbytočné a hlúpe…S vidinou zisku je všetko rozumné, pochopiteľné a správne… Zisk farmaceutických koncernov a zisk finančného kapitálu v medicínskom podnikaní je červíkom intenzívne hlodajúcim nádej chorých a ohrozených. Keď riaditeľka liekovej agentúry „chápe“ zamestnancov, ako agentov farmafiriem na stáži,oficiálne potvrdzuje, že činnosť verejnej regulačnej inštiitúcie je, pre jej zamestnancov, iba doplnením vlastnej praxe, a získaním výhod pre uplatnenie sa (vyšší plat a benefity) vo farmabiznise. Keď EMO (európsku liekovú agentúru) farmapriemysel – v rozpore s vlastnými princípmi- odníme Slovensku a pridelí Holandsku, domicília finančných skupín a korporácií, podnikajúcich vo výrobe a predaji liečiv. Keď, sofistikovaným systémom korupčných stimulov, prinútení odborníci realizujú stupídnu propagačnú kampaň, ľudia prestávajú rešpektovať aj „odborné“ autority. Už dávno sme si zistili, že politika je doménou „skalických“ doktorov – podvodníkov, s mediálnym krytím. V prezidentskom paláci dobre živíme daňových podvodníkov, špekulantov s pozemkami, korporátnych žoldnierov tretieho sektora s kolaboračným programom. V sprievode mediálnych poskokov (a spodporou mediálnych mafií) investujúce miestne korporácie a „ich koneční užívatelia“ ryžujú verejné (nateraz najmä európske) dotácie.

Aktuálne sme dostali viacero faciek, aby sme neverili mýtusu „právneho štátu“. Šarhovia právneho systému – advokáti a exekútori, svoju povesť pomeriavajú so sudcami, prokurátormi a policajnými špičkami. Ústavní sudcovia urážajú elementárnu logiku ( chránia ľudské práva pred ľuďmi!). Skorumpovaní sú policajti, sudcovia, štátni úradníci. Vojnu dunajskostredských mafií vystriedala vojna policajných gangov. Politické „skupinky“ súperia o podporu americkej ambasády a izraelskej obchodnej komory… Naviac bakalárske vzdelanie skalického typu ich drží imúnnych pred akýmkoľvek rozumným nápadom a bábkoherečky, kanadskí taxikári a druhotriedni amorálni „odborníci bezpečnostnej politiky, s úplnou absenciou morálky chaosia štátnu správu. Primáš Matovič ťahá kapelu čudesných kreatúr neskorého pouličného zberu.Nuž môžete veriť tejto sebranke?

Môžete!

Ak máte dostatok arogancie, silnú túžbu po moci a nedostatok rozumu a úplnú stratu morálky.

Guľášová cesta

25.02.2024

Od Víťazného Februára 1948 do februárového úpadku 2024. Aj s odstupom vyše troch desaťročí od kontrarevolučného prevratu z roku 1989, je aktuálne pripomínať si historické víťazstvo pracujúceho ľudu vo Februári 1948. V porovnaní s prevratmi v roku 1918 a 1989 je povšimnutiahodné, že toto víťazstvo bolo dosiahnuté ústavne, predchádzalo mu víťazstvo KSČ v [...]

Štokholmský syndróm bratislavskej mládeže

28.12.2023

Štokholmský syndróm je fenomén, ktorý opisuje situáciu, v ktorej rukojemník začína vyjadrovať súcit a sympatiu voči páchateľovi. V niektorých situáciách dochádza až k bodu, kde rukojemník ochraňuje páchateľa. Pri sledovaní nadšenia mladej generácie pre amerických štipendistov, združených v Progresívnom Slovensku (a v Bratislave) vediem mnohé diskusie [...]

Bez nádeje sa nedá!

12.12.2023

Naozaj sme v beznádejnej situácií? Pri zachovaní objektivity, každému analytikovi je jasné, že v súčasnom stave sveta /civilizácie sme v beznádejnej situácií. Na periférií úpadkovej Európy je toto tvrdenie ľahko overiť. Demografické vymieranie, nezmyselná existencia masovej populácie, stále hlúpejšia mládež. Komu sa to javí príliš politické, môžem [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 75
Celková čítanosť: 162801x
Priemerná čítanosť článkov: 2171x

Autor blogu

Kategórie