Založ si blog

Otázky Rusom

Máme možnosť (so skupinou priateľov) položiť niekoľko otázok ruským odborníkom, k súčasnej situácií. Prosím pomôžte nám s ich formuláciou.

  1. Mnoho, obecne používaných, tvrdení sa viaže na vojenskú konfrontáciu. Vybrali sme tú, ktorá tvrdí, že prvým padlým vo vojne je pravda. Aj v súčasnosti sa dialog nahradil dvoma paralelnými propagandistickými koncepciami, cenzúrou a perzekúciou iného názoru. Z logiky veci, ak je začiatok vojny koncom dialogu, potom je začiatok dialogu koncom vojny!… Aké sú možnosti obnovenia dialogu?
  2. Chápeme pocit, že Sovietsky zväz, Ruská federácia a bývalé sovietske republiky, sa cítia byť podvedené realitou. Teda, kam sa posunula základná téza konca studenej vojny – spoločný európsky dom… Možno je to primárne americký podvod, orientovaný na udržanie vplyvu v Európe, prostredníctvom konfliktu medzi západnou Európou a Ruskom. No, nakoniec, je to aj zodpovednosť európskych inštitúcií. Európsku integráciu koncipujú bez, či dokonca, s vylúčením Ruska. Núka sa teda otázka: je možné obmedziť americký vplyv na rozhodovanie európskych inštitúcií, resp. dokážu sa európske inštitúcie rozhodovať vo vlastnom záujme, bez angažovania sa, za tie americké?
  3. Často sa objavujú úvahy o zmene globálnej architektúry. O nahradení hegemónie USA multipolárnym globálnym systémom. Z podstaty ide o nahradenie diktátu jednej veľmoci, dohodou, kompromisom medzi viacerými, či dokonca všetkými, subjektami medzinárodného práva. Paradoxne pôsobí, v tejto súvislosti, že ozbrojený konflikt je vlastne reakciou na vyčerpanie diplomacie- rozumej- hľadania dohody. Diplomacia končí, ak jedna strana, stratí vieru v existenciu rozumnej dohody (Pápež to nazval „štekanie NATO na hraniciach Ruska“). Spravidla ide o precenenie vlastnej pozície, a (logicky) podcenenie pozície druhej strany. Kto sa mýli, a ako k tomu došlo v súčasnom konflikte?
  4. Pred prvou svetovou vojnou zlyhal medzinárodný systém založený Vestfálskym mierom, pred druhou svetovou vojnou zlyhala Spoločnosť národov, a nateraz sa OSN a rozsiahly systém medzinárodných inštitúcií ukazuje neschopný, nielen preventívne, ale aj operatívne riešiť vojenské konflikty. Medzinárodné právo sa roztápa (kriví?, preparuje či vyparuje?)  vo vojenskom pakte, organizovanom USA (NATO). Dokonca sa do náhradného systému „medzinárodnej bezpečnosti“ zapájajú, aj tradične neutrálne, škandinávske štáty. O prikrytie sa „americkou perinou“ usilujú aj postsovietske elity v Gruzií a na Ukrajine (tie pobaltské tak urobili už dávnejšie)… Zmeškaný zánik NATO bude, podľa Vás, v entropii (oslabením priveľkým rozšírením, s mnohými rôznorodými záujmami a kultúrnymi princípmi) alebo naopak v ovládnutí celého sveta (a stratou nepriateľa, zmyslu existencie vojenského paktu)?           

Guľášová cesta

25.02.2024

Od Víťazného Februára 1948 do februárového úpadku 2024. Aj s odstupom vyše troch desaťročí od kontrarevolučného prevratu z roku 1989, je aktuálne pripomínať si historické víťazstvo pracujúceho ľudu vo Februári 1948. V porovnaní s prevratmi v roku 1918 a 1989 je povšimnutiahodné, že toto víťazstvo bolo dosiahnuté ústavne, predchádzalo mu víťazstvo KSČ v [...]

Štokholmský syndróm bratislavskej mládeže

28.12.2023

Štokholmský syndróm je fenomén, ktorý opisuje situáciu, v ktorej rukojemník začína vyjadrovať súcit a sympatiu voči páchateľovi. V niektorých situáciách dochádza až k bodu, kde rukojemník ochraňuje páchateľa. Pri sledovaní nadšenia mladej generácie pre amerických štipendistov, združených v Progresívnom Slovensku (a v Bratislave) vediem mnohé diskusie [...]

Bez nádeje sa nedá!

12.12.2023

Naozaj sme v beznádejnej situácií? Pri zachovaní objektivity, každému analytikovi je jasné, že v súčasnom stave sveta /civilizácie sme v beznádejnej situácií. Na periférií úpadkovej Európy je toto tvrdenie ľahko overiť. Demografické vymieranie, nezmyselná existencia masovej populácie, stále hlúpejšia mládež. Komu sa to javí príliš politické, môžem [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 75
Celková čítanosť: 162766x
Priemerná čítanosť článkov: 2170x

Autor blogu

Kategórie