Založ si blog

Zmena zmeny nebude

K politickým náladám na Slovensku

(Bratislava, máj 2022, písané pre zahraničnú tlač)

Pocovidová doba je rozbúrená ruskou vojenskou operáciou na východe Ukrajiny. Z vojenského incidentu lokálneho významu sa stala Ukrajina frontovou líniou tretej svetovej vojny.

Malá nástupnická krajina (po rozdelení Československa), s prevažne slovanským obyvateľstvom, sa zťažka orientuje v medzinárodnopolitických siločiarach amerického diktátu. Emotívne reagovala na skúsenosť z prerušenej Pražskej jari (1968) stelesňovanej slovenským politikom A. Dubčekom a následnej normalizácie organizovanej štátnikom európskeho významu G. Husákom (tiež rodeným Slovákom). A doteraz celkom neporozumela rozpadu sovietskeho bloku v roku 1989. Insitný gensek Gorbačov a Jeľcin, tancujúci podľa amerických nôt, zanechali pachuť straty zdravého rozumu. Preto sa Putin stal, pre časť skeptickej slovenskej verejnosti, rozumným a akceptovateľným symbolom „staronového“ Ruska.

Europeizácia bývalých krajín sovietskeho bloku sa snaží uniesť transformačnú záťaž ekonomických, politických a sociálnych zmien. Na malom Slovensku zohráva pri normalizácií (štandardizácii) pomerov, veľkú rolu správanie politickej elity. Nomenklatúra predprevratovej „komunistickej“ strany, z veľkej časti, rýchlo prešla na „staronové“ politické pozície. Víťazný disent (manažovaný zo Západu) nemal dostatočnú kapacitu na prevzatie riadenia štátu, a bol donútený ponúknuť priestor „postkomunistickej“ nomenklatúre. Tá zobchodovala všetky hodnoty v rozkradnutí národného majetku a pri  výpredaji kľúčových hospodárskych aktív (bánk, prirodzených monopolov, kľúčových výrobných podnikov a pôdy). Epizódou bol pokus národne orientovanej nomenklatúry dubčekovskej éry (reprezentovanej V. Mečiarom) priekupníčiť, pri výpredaji štátneho majetku. USA ( angažovala sa najmä česká rodáčka M.Allbrightová-Korbelová) dosadili tretím sektorom odchovaných sprostredkovateľov (duo Miklóš-Dzurinda). Sprostredkovatelia (s korupciou a službami v percentách z celkovej hodnoty) jasne vyautovali priekupníkov (žiadajúcich desiatky percent, či dokonca väčšinový podiel z majetku socialistického štátu).

Tento úvod do genealogickej štruktúry slovenských elít je nevyhnutný pre pochopenie situácie…Národná elita na Slovensku neexistuje. Sú iba pohrobkovia neúspešnej nomenklatúry, ktorá zneuctila oba systémy: aj pred- aj po-novembrový.

Verejnosť je osirelá, bezprízorná a zmätená.

Vládnuce elity (a aj tie „opozičné“) udržuje pohromade iba korupčný záujem manažovať verejné zdroje a európske pôžičky. Nemajú politický program, a politika je redukovaná na spôsob, ako vyhovieť USA a európskym elitám. A tým si zabezpečiť „užitkovú politickú hodnotu“/ nárok na vládu. Pitoresknou ilustráciou situácie je, že vládnuce politické strany reprezentujú ľudia nízkej intelektuálnej úrovne. A opozíciu, ponúkajúcu zahraničiu stabilitu „sociálneho zmieru“,  prostituujúci politici, s korupčnou, lokajskou minulosťou (až na riedke výnimky).

Severoatlantickí kolonisti sa sústredili na mladú generáciu. A dosiahli (na Ukrajine za osem rokov založili novú ukrofašistickú spoločnosť) aj na Slovensku propagandistický úspech. Mediálne manipulácie s faktami generujú virtuálne „hoaxové“  hodnoty. S prirodzeným generačným napätím. Toto napätie sa snažia fyziologicky eliminovať. Sociálna a hospodárska kríza je vhodným prostredím na demografický útok na staršiu strednú a na starú generáciu. Spor prežitého s indoktrínovaným sa rieši elimináciou pamätníkov. Dôkazom  je štátom organizovaná redukcia sociálnej a zdravotnej starostlivosti.      

Odkaz druhej svetovej vojny a vnímanie súčasnej proxy vojny medzi Západom a Ruskom je na Slovensku iba jednou stránkou tohto západného úsilia o kolonializáciu a demografické „vyčistenie“ inak atraktívneho priestoru medzi Dunajom a Tatrami.

Obavy o budúcnosť Slovenska, nie sú na mieste.

Lebo tieto obavy nemá miestna populácia, ktorá sa už vzdala svojej kultúrnej identity, prijala „otrocké“ postavenie a redukovala  svoj život na „osobný úspech“…

Guľášová cesta

25.02.2024

Od Víťazného Februára 1948 do februárového úpadku 2024. Aj s odstupom vyše troch desaťročí od kontrarevolučného prevratu z roku 1989, je aktuálne pripomínať si historické víťazstvo pracujúceho ľudu vo Februári 1948. V porovnaní s prevratmi v roku 1918 a 1989 je povšimnutiahodné, že toto víťazstvo bolo dosiahnuté ústavne, predchádzalo mu víťazstvo KSČ v [...]

Štokholmský syndróm bratislavskej mládeže

28.12.2023

Štokholmský syndróm je fenomén, ktorý opisuje situáciu, v ktorej rukojemník začína vyjadrovať súcit a sympatiu voči páchateľovi. V niektorých situáciách dochádza až k bodu, kde rukojemník ochraňuje páchateľa. Pri sledovaní nadšenia mladej generácie pre amerických štipendistov, združených v Progresívnom Slovensku (a v Bratislave) vediem mnohé diskusie [...]

Bez nádeje sa nedá!

12.12.2023

Naozaj sme v beznádejnej situácií? Pri zachovaní objektivity, každému analytikovi je jasné, že v súčasnom stave sveta /civilizácie sme v beznádejnej situácií. Na periférií úpadkovej Európy je toto tvrdenie ľahko overiť. Demografické vymieranie, nezmyselná existencia masovej populácie, stále hlúpejšia mládež. Komu sa to javí príliš politické, môžem [...]

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 75
Celková čítanosť: 160753x
Priemerná čítanosť článkov: 2143x

Autor blogu

Kategórie