Založ si blog

Štokholmský syndróm bratislavskej mládeže

Štokholmský syndróm je fenomén, ktorý opisuje situáciu, v ktorej rukojemník začína vyjadrovať súcit a sympatiu voči páchateľovi. V niektorých situáciách dochádza až k bodu, kde rukojemník ochraňuje páchateľa.

Pri sledovaní nadšenia mladej generácie pre amerických štipendistov, združených v Progresívnom Slovensku (a v Bratislave) vediem mnohé diskusie na túto politickú tému.

A pochopiteľne premýšľam.

Najmä o oportunizme, ako životnej motivácií. Ich presvedčenie o tom, že chcú lepšiu budúcnosť (rozumej v kapitálom určenej globalizácií či európskej integrácií) považujem primárne za produkt propagandy a cielenú sociologickú manipuláciu.  

Cestou na besedu s autormi zborníka o ľudských právach (zostavovateľ Prof. Ing. Peter Drulák PhD) som uvažoval nad mojim savanarolovským (moralizujúcim) odsudzovaním oportunizmu prednovembrovej nomenklatúry. Položil som  si otázku (po priznaní, že oportunizmus je legitímna vlastnosť živých tvorov, v ich individuálnej snahe prežiť a reprodukovať sa). Áno, ide mi o to, či je oportunizmus večný (na rozdiel od lásky k  Sovietskemu zväzu alebo USA).

Ako sa, ale dá definovať hranica medzi oportunizmom a racionálnym správaním sa?

Možno definovať hranicu medzi nimi?

Alebo je potrebné stotožniť sa (a ospravedlniť) oportunizmus?

Oportunizmus je, vlastne, iba iným názvom racionálneho ?

Myslím, že oportunizmus vracia ľudí do zvieracej ríše. K psom, rujúcim sa o kosť, k rujným jeleňom roztĺkajúcim si hlavy, s očami zaliatymi krvou zmiešanou s testosterónom, vo vrcholnom zmysle existencie – rozmnožiť, odovzdať svoje gény najsilnejšieho samca. Pomaly rezignujem na schopnosť civilizácie (kultúry v tom najširšom slova zmysle) regulovať ľudské správanie.

Oportunizmus je druhé meno liberálno-buržoázneho konceptu, o práve silnejšieho!

Hrozím sa toho, že tento návrat do džungle je oficiálnou doktrínou dominujúceho politicko-ekonomického systému (trh, konkurencia a i)…

Na besede, som si pri vystúpeniach autorov jednotlivých esejí zborníka uvedomil, že aj zmeny v Novembri ´89 boli naviac aplikáciou podprahovej konfigurácie jednotlivcov, tvoriacich dav. Využitím rurálneho oportunizmu.

Asi je oprávnené mať rôzne výhrady k vojnovému socializmu studenej vojny – redukcii volieb, slobody cestovať a vierovyznávať, či k straníckej anexii rozumu… V každom prípade, však socializmus ekonomicky oslobodil všetkých občanov. Bývanie, sociálna bezpečnosť, garantovaná a stabilná (až po prevrat) budúcnosť umožnili každému užívať si reálnu slobodu zabezpečenej existencie (opakujem deformácie boli, okrem subjektivizmu niektorých hlupákov vo funkcii, primárne vynútené potrebami centrálne organizovanej obrany režimu, najmä spoločného vlastníctva).

A slobodní občania sa rozhodli nechať sa zotročiť!

Tento paradox je možno ospravedlňovať tým, že išlo o politický podvod… Nielenže protagonisti sľubovali lepší socializmus a odmietali jeho demontáž (známy je televízny prejav V. Havla).

Noví (staronoví?)  si to neuvedomujú? Rúžové sklá šestotrinástok vymenili za rúžové sklá bavorákov?

Nedávno som položil F. Mikloškovi otázku na besede k oslave výročia sviečkovej demonštrácie.(P. Mikloško, hovoríte, že manifestácia bola organizovaná v snahe vyšetriť nejasnosti okolo úmrtia katolíckeho kňaza Poláka a za odluku štátu od cirkví. Čo z toho ste, po 35 rokoch, splnili? Nič….)

Štrngáči by mali pripustiť, že bolo hazardom zveriť svoje osudy (a budúcnosť vlasti) čudesnej equipe extrémistov, často s psychiatrickou diagnózou.( Iste boli medzi nimi aj muži srdca a rozumu, to v nich, dávno prekryla arogancia moci a vlastné oportúnne ambície…)

Môže generácia otcov a mám súčasnú mladú generáciu efektívne upozorniť na nebezpečenstvá konzumného oportunizmu? (Rodičovská generácia, s rovnakým guľášov-konzumným oportunizmom sama decimovala dva režimy…)

Nehaňme mladých! ( ani ostrovčeky nostalgikov nemajú silu oponovať režimnej antikomunistickej propagande, a aj oni sami robia medvediu službu precitnutiu, neobjektívnymi postojmi)

Skôr ich poľutujme! K rozumu ich privedú až mnohé strádania, ktoré sme svojim oportunizmom, kamuflovaným rozumom, privodili…

Cez enviromentálnu, sociálnu, hospodársku krízu. Cez vojnové strádania (dúfam, že nie na fronte s ochudobneným uránom, biologickými a chemickými zbraňami, ale v „tyle“, s konverziou vzdelania a rastom vojenskej výroby, na nútených prácach podľa pokynov okupantov a kolaborantov).

Cez facky histórie, dúfam, dostanú aj oni, generačnú príležitosť.

Guľášová cesta

25.02.2024

Od Víťazného Februára 1948 do februárového úpadku 2024. Aj s odstupom vyše troch desaťročí od kontrarevolučného prevratu z roku 1989, je aktuálne pripomínať si historické víťazstvo pracujúceho ľudu vo Februári 1948. V porovnaní s prevratmi v roku 1918 a 1989 je povšimnutiahodné, že toto víťazstvo bolo dosiahnuté ústavne, predchádzalo mu víťazstvo KSČ v [...]

Bez nádeje sa nedá!

12.12.2023

Naozaj sme v beznádejnej situácií? Pri zachovaní objektivity, každému analytikovi je jasné, že v súčasnom stave sveta /civilizácie sme v beznádejnej situácií. Na periférií úpadkovej Európy je toto tvrdenie ľahko overiť. Demografické vymieranie, nezmyselná existencia masovej populácie, stále hlúpejšia mládež. Komu sa to javí príliš politické, môžem [...]

Spoločnosť trvale udržateľnej hlúposti?

17.11.2023

Z udalostí v novembri 1989 sa pomaly vytráca faktografia. Médiami, tribúnami, ústavmi (okrem tých ktorí liečia psychiatrické prípady, aj tými tzv. “spoločenskovednými“ ) sa šíri propaganda a hoaxy. Už je jasné, že zopár dobrodruhov s politickými ambíciami, zorganizovalo grandiózny podvod. Nejde o to, že by po opakujúcich sa pokusoch o „lepší [...]

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

spišiak

Ďalšia nehoda politika, Spišiak narazil do plota: Oslepilo ma slnko, vysypali sa na mňa papieriky

28.04.2024 16:54

Poslanec Progresívneho Slovenska Jaroslav Spišiak mal dopravnú nehodu, narazil do plota.

Titanic - fotografia ľadovca

Hodinky najbohatšieho muža na Titaniku sa predali za viac ako milión libier

28.04.2024 16:28

Zlaté vreckové hodinky, ktoré patrili najbohatšiemu cestujúcemu na palube Titaniku, sa predali za takmer 1,2 milióna libier.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 75
Celková čítanosť: 162963x
Priemerná čítanosť článkov: 2173x

Autor blogu

Kategórie