Založ si blog

Komunisti: Memorandum 2021

Niekoľko predošlých hodín som strávil s priateľmi, súdruhmi na stretnutí v Prahe (okres Lučenec). Diskutovali sme o budúcnosti a hladali spôsoby ako čeliť sponzorovanému režimnému antikomunizmu, tak podobnému vládnej politike v rokoch 1938-39, keď sa kolaborujúca československá vláda snažila „zachrániť sa“ zaliečaním sa fašistickému Nemecku.

Prijali sme MEMORANDUM 2021:

S úctou k práci a životu tisícov komunistov na Slovensku si pripomíname sto rokov zápasov za spravodlivejší svet, pokrok a humanistické ideály. Pri príležitosti 100. výročia Ľubochnianskeho zjazdu a založenia Komunistickej strany Československa sme sa stretli 28.-29.5.2021, v Prahe, neďaleko od Lučenca, aby sme nedali zabudnúť, na roky tohto boja, hrdinov, ktorí za naše ideály obetovali svoj život a diskutovali, ako v duchu našich tradícií organizovať politický boj za práva pracujúcich, mier a pokrok.

Komunisti obnovovali republiku po dvoch svetových vojnách, organizovali boj proti krízam, hladu a biede, desaťročia kládli odpor buržoázii a fašizmu, a obetavo , často s nasadením života, pracovali a bojovali za dôstojný život na Slovensku. Komunisti umierali a boli väznení buržoáznymi a fašistickými režimami, svojou odvahou a obetavosťou však získavali rešpekt a úctu. Neohrozene čelili bezpráviu a politickému prenasledovaniu, desaťročia obhajovali ľudské práva.

O to viac nás mrzí, že koncom deväťdesiatych rokov sa v socialistickom Československu reštauroval kapitalizmus. Verejné protesty boli zneužité, väčšina protestujúcich nechcela odstránenie, ale lepší socializmus. Ľudia nechceli nezamestnanosť, vojnové štvanie ani likvidáciu sociálneho bezpečia a dôstojných podmienok pre každodenný život. Existenciu Sovietskeho zväzu sedemdesiat rokov a štyri desiatky rokov socialistického spoločenstva sprevádzala nenávisť koloniálnych a imperialistických vlád Západu, vojenské intervencie, studená a nakoniec hybridná vojna. Návrat do predsocialistických pomerov odštartovala najmä naivita a zrada sovietskej nomenklatúry i neschopnosť socialistických štátov odolať frontálnemu útoku kapitálu koncom osemdesiatych rokov. Nepropagujeme zjednodušenia, ale odmietame aj jednostranné antikomunistické interpretácie prevratu. Naopak chceme pokračovať, s využitím triednej marxistickej teórie, vo vedeckej analýze faktov a poučiť sa zo slávnej histórie i z omylov a zrád, ktoré sa nám nevyhli.

Sme hrdí na obdobie budovania socialistického Slovenska. Na sebestačné poľnohospodárstvo, moderný priemysel, bezplatné školstvo, zdravotníctvo, verejnú bezpečnosť či kultúrny rozvoj. Podarilo sa, s povojnovým nadšením a s víziou novej lepšej spoločnosti za štyridsať rokov na Slovensku vybudovať materiálne a civilizačné podmienky pre dôstojný život všetkých občanov, prácu a spravodlivú mzdu pracujúcim aj slušný život dôchodcov. Pripomíname dostupné a lacné bývanie, dotovaný detský tovar, energie a potraviny, bezpečné ulice, zaopatrené deti, zdravotnú starostlivosť i pomoc mladým rodinám.

Mrzí nás, že nedostatky socializmu, ktoré naozaj starostlivo analyzujeme, zneužili bezcharakterní podvodníci- ideologickí oponenti i obracači nomenklatúrnych kabátov a predajní „umelci“. Ľudácka opozícia sa spojila s ambicióznymi nomenklatúrnymi funkcionármi, ktorí sa nechali najať zahraničnými centrálami studenej vojny a za peniaze a prísľuby funkcií, s podporou zahraničných „expertov“, zmanipulovali študentov a organizovali kontrarevolúciu a následnú tzv. „transformáciu“- likvidáciu socializmu na Slovensku. Nehanebne klamali a podvádzali, využívali toleranciu a nepripravenosť verejnosti. Zbohatli na úkor spoločnosti pri lúpeži storočia na Slovensku: privatizácii, výpredaji a likvidácii hospodárstva, kultúry i verejných služieb.

Vieme, že nedostatok demokracie v KSS a následne aj v spoločnosti na jednej strane spôsobil deficit pocitov slobody a nesprávne uchopený princíp „demokratického centralizmu“ umožnil, že sa v strane a v spoločnosti presadili aj kariérni špekulanti, ktorí neváhali vo vlastnom prospechu predať záujmy Slovenska a životy jeho obyvateľov.

Noví mocipáni spôsobili civilizačnú katastrofu : Za tridsať rokov sa na Slovensku znížila pôrodnosť o vyše 600 000 detí a zbytočne zomrelo viac ako 180.000 obyvateľov, vypredali všetok majetok, pôdu i nerastné suroviny a zadlžili na desaťročia kedysi prosperujúci štát!

V súčasnosti sa nám nedarí čeliť dotovanej antikomunistickej propagande, korupčným motívom konania, prísľubom funkcií a beztrestnosti pri privatizácií a daňových podvodoch výmenou za kolaboráciu a účasť na fašistickej propagande so skrytými genocídnymi cieľmi. Nedisponujeme akcieschopnou organizačnou základňou a nie sme schopní efektívne sa brániť manipulácii s faktami a informáciami v médiách, ani demagógii vo vzdelávacom systéme. Politický rozklad slovenskej spoločnosti umožňuje kolaborantom vládnuť a rozhodovať. O to viac oceňujeme všetkých, ktorí sa, so zdravým rozumom a morálkou, angažujú za všeľudské hodnoty, spravodlivosť a za mier. My, komunisti, tak robíme s vedomím objektívneho pôsobenia civilizačných zákonitostí, marxistami definovanými a historickou skúsenosťou potvrdenými.

Vieme, že vytriezvenie na Slovensku sa začína prejavovať. Militarizácia a jednostranná orientácia na Západ nás zbavila suverenity a podriadila zahraničným záujmom. Slovenský štát je zapletený do vojnových dobrodružstiev, politická reprezentácia sa angažuje v európskej avantúre proti slovanským národom. Po Juhoslávii, stupňujú nátlak na Rusko a rinčia zbraňami, ktoré nakupujú za peniaze, ktoré chýbajú v zdravotníctve, školstve a v dôchodkových fondov.

Západ vydrancoval bývalé socialistické krajiny, kŕmi nás druhotriednymi potravinami a vyváža k nám aj svoj odpad. Priemyselný aj kultúrny. Televízny a mediálny škvár formuje životné postoje mládeže a mocenský aparát zastrašuje ostatné obyvateľstvo. Očkujú verejný diskurz zástupnými problémami. Propaganda krajných extrémov LGBT, genderpolitiky, nevyváženej enviromentálnej politiky, či ochrany zvierat dominuje nad starostlivosťou o ľudí. Novodobí inkvizítori upaľujú na propagandistických hraniciach kultúrne dedičstvo. Vývozom a likvidáciou domácej intelektuálnej elity a pokusmi dovážať imigrantov likvidujú Slovenska a Slovanov. Nadväzujú na maďarizáciu Rakúsko-uhorskej monarchie, na germanizáciu v období II. svetovej vojny likvidáciou národných inštitúcií, jazyka a kultúry, presadzujú globalistické a paneurópske koncepty. Bude to ešte dlhý boj za prežitie. Budeme sa snažiť, podľa svojich síl, pomáhať ľuďom prežiť toto ťažké obdobie aj roztáčania inflačnej špirály a prípravy na vojnu.

Pre budúcnosť za kľúčové považujeme, pseudodemokraciu buržoázneho typu, vládu oligarchie, bánk, korporácií a nimi vlastnených médií a agentúr, nahradiť ľudovou demokraciou, bez politických a ekonomických deformácií! Jedinou účinnou zbraňou komunistickej verejnosti je organizácia! Kladieme dôraz na formovanie nových lídrov a budeme vyhľadávať a podporovať mladých ľudí, obdarených odvahou a zdravým rozumom. Chceme tak pripraviť novú generáciu komunistov, nadchnutých víziou pokrokovej a spravodlivej spoločnosti. Komunistov schopných organizovať a riadiť chod spoločnosti, aj v neľahkých krízových situáciách. Umožňovať im získavať kvalitné vzdelanie a odbornú i politickú prax, získanie životných skúsenostíZa ďalšiu úlohy považujeme: Marxistickú analýzu kolapsu reálneho socializmu a vyplývajúce historické poučenia. Rozvíjanie princípov spravodlivej a humánnej spoločnosti – komunizmu. Realistickú a zrozumiteľnú propagáciu komunistických princípov a zásad.

Najväčšiu aktuálnu prioritu má podpora širokému protivojnovému úsiliu, pričom budeme bez podmienok a výhrad spolupracovať so všetkými iniciatívami národného odporu proti militarizácii NATOm, proti globalizácií, riadenej USA a EÚ.

Za mier a spoluprácu s odporcami režimu. Za ľudový front odporu

Guľášová cesta

25.02.2024

Od Víťazného Februára 1948 do februárového úpadku 2024. Aj s odstupom vyše troch desaťročí od kontrarevolučného prevratu z roku 1989, je aktuálne pripomínať si historické víťazstvo pracujúceho ľudu vo Februári 1948. V porovnaní s prevratmi v roku 1918 a 1989 je povšimnutiahodné, že toto víťazstvo bolo dosiahnuté ústavne, predchádzalo mu víťazstvo KSČ v [...]

Štokholmský syndróm bratislavskej mládeže

28.12.2023

Štokholmský syndróm je fenomén, ktorý opisuje situáciu, v ktorej rukojemník začína vyjadrovať súcit a sympatiu voči páchateľovi. V niektorých situáciách dochádza až k bodu, kde rukojemník ochraňuje páchateľa. Pri sledovaní nadšenia mladej generácie pre amerických štipendistov, združených v Progresívnom Slovensku (a v Bratislave) vediem mnohé diskusie [...]

Bez nádeje sa nedá!

12.12.2023

Naozaj sme v beznádejnej situácií? Pri zachovaní objektivity, každému analytikovi je jasné, že v súčasnom stave sveta /civilizácie sme v beznádejnej situácií. Na periférií úpadkovej Európy je toto tvrdenie ľahko overiť. Demografické vymieranie, nezmyselná existencia masovej populácie, stále hlúpejšia mládež. Komu sa to javí príliš politické, môžem [...]

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 08:14

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 75
Celková čítanosť: 160748x
Priemerná čítanosť článkov: 2143x

Autor blogu

Kategórie