Založ si blog

Sme na jednej lodi?

Neustály vývoj civilizácie, z času-na čas, otvára okná príležitostí. Všeobecná civilizačná kríza  ich nateraz otvára dokorán.

Nové riešenia nevznikajú na „zelenej lúke“, aj keď vždy musia riešiť novú civilizačnú situáciu. Hoci  nemôžu, z podstaty procesov, obnovovať historické riešenia, politická skúsenosť ich inšpiruje aj ohraničuje…

Konzervatívne koncepty sa tradične pokúšajú o udržanie statusu quo, a vo svojej limitovanej politickej obmedzenosti (udržanie moci vládnucich elít), ponúkajú iba formálne úpravy. Oprašujú vlastné, spravidla vlastnou praxou, obchádzané tézy (lákavé, všeobecne, humanistické). Okrem protikorupčného boja, „zápasu“ o spravodlivosť, sa v nedostatku politickej predstavivosti, orientujú na boj proti svojim historickým protivníkom. V aktuálnom prípade reštaurácie kapitalizmu v Európe (po odstránení sovietskeho modelu, likvidujú aj škandinávsky sociálny štát), intenzívne dennodenne urputne bojujú proti „strohmanom“ socializmu. (Strohman je komunikačná schéma, v ktorej diskutujúci vymyslí svojmu oponentovi vlastnosti, ktoré oponent nemá, aby ich potom „principiálne“ rozcupoval…)  

Radikálne (revolučné, diskontinuitné) riešenia sa naopak pripravujú na zvládnutie rozsiahlych kvalitatívnych zmien civilizácie. Zdôrazňujú (v prípade marxistickej alternatívy) tlak technologického pokroku na sociálnu štruktúru civilizácie. Teda na neschopnosť hierarchického systému „uniesť“ zmeny poznania (vedeckého výskumu, technologických inovácií a rastu vzdelanosti a informovanosti) a akcentujú výhody sieťového usporiadania. Koncept nahradenia konkurencie, konceptom spolupráce, „hrozí“ odstránením vojnových konfliktov (významného „podnikateľského“ ziskového riešenia). Nastolením permanentného mieru. A tiež (aj enviromentálne) rozumnejšieho hospodárenia so zdrojmi, spravodlivejším uspokojovaním existenčných potrieb ľudí. Bez ohľadu na nepotizmus zdedeného majetkového postavenia.

 Rešpektujúc globalizáciu, ako nutný sprievodný jav technologického pokroku, rozumní vedia, že „aj najdlhšia cesta začína prvým krokom“ . Tým je organizovaný globálny subjekt, nositeľ politickej inovácie. Globálna oligarchia sa snaží proces utvárania „globálneho civilizačného subjektu“ torpédovať infiltrovaním rôznych kontroverzných motívov. Náboženských, generačných, rasových, kultúrnych a politických. Snaží sa (oficiálna euroatlantická doktrína) štylizovať ako záruka spravodlivosti a slobody. Paradox reality- rozpor medzi heslami a skutočnosťou- však ľuďom pomaly otvára oči. Sociálna tektonika, skryté prúdy civilizácie, už mocnejú a bobtná hnev i urazená súdnosť múdrych. Trójskym koňom sú  “liberálne“ iniciatívy, ktoré sa snažia marginalizovať základný sociálny konflikt medzi vlastníkmi a výrobcami, tvorcami donútenými sa predávať a nahrádzať ich témami LGBT, gender či starostlivosti o klietkový chov sliepok.

V súčasnosti sa konflikt odohráva v latentnom spore medzi „strednou (kolaborujúcou) triedou“ a masovou populáciou. V žolde hŕstky globálnych tyranov sa bankový a vojenský manažment, podporovaný entertaimentom, médiami a tajnou políciou, snaží udržať globálnu kontrolu. Nielen pandemickými opatreniami, ale uceleným systémom hospodárskej a sociálnej politiky realizujú kľúčovú úlohu operácie- fyzickú a mentálnu likvidáciu masovej populácie. Vyvolaniu existenčného strachu (strachu o život), uplynulý rok, dominovala COVID-propaganda ( hic! : podľa SŠÚ až jednu sedminu, v porovnaní s počtom úmrtí na kardiovaskulárne problémy minulý rok, spôsobila virová epidémia…!?!). Pandémia prekryla „šialenú Grétku“ s enviromentálnym ohrozením a pomaly buduje kazajku „dlhovej pasce“, do ktorej „s nadšením“ padajú republiky (národné štáty), s ich kolaboranstkými elitami. Vlastníci bánk budú, v dohľadnej dobe, hravo (ešte ľahšie, ako doteraz) kontrolovať (a podľa potreby meniť) vlády, redukovať verejné služby, najmä vzdelávanie a zdravotnú starostlivosť o neproduktívnu populáciu.

Dlhé čakanie na Godota, môže zvečera-do rána nájsť, nie jedného, ale stovky rozumných lídrov. Masa? Cestou do krematórií, sa môže postaviť a pokúsiť sa o dôstojný život (a pochopiť, že sme všetci na jednej lodi- okrem tých, čo sa plavia na niekoľkých superluxusných jachtách…)

Zvolili (a čo zvolí KSČM?)

10.06.2024

Pekný volebný výsledok vo voľbách do Európskeho parlamentu (7.-9.6.2024) je určite úspechom Kateřiny Konečnej. Dominovala nielen „červenými šatami“ ale aj svojou intelektuálnou výbavou v TV debatách (videl som, ako je „Katka cool“ 4.6.2024 na CNN Prima). Vymazala Okamuru aj ČSSD! Úspech sa nedá kritizovať, je však predovšetkým príležitosťou na inšpiráciu a [...]

S krížikom po funuse

07.06.2024

Inter arma … nefunguje rozum! Vojne, sa od určitého štádia, nedá zamedziť. Vojna má vnútorný mechanizmus, v ktorom nemá rozum miesto (vplyv). Myslím, že už vojne nezabráni ani „ruský zdravý rozum“ ani „zdravé sily západnej demokracie“ (z technických dôvodov sú tam len jedny úvodzovky…) Môžeme len špekulovať o charaktere [...]

…musím si prestať obhrýzať nechty

26.05.2024

Niekto si obhrýza nechty, ja iba rozmýšľam… (zlozvyk, ktorý si neviem odriecť…). Qui prodest? Kto „prebudil“ spiaceho agenta? Nechystá sa „intervencia NATO“ na Ukrajine? Podarilo sa deň pred atentátom, šéfovi WHO Tedrosovi na návšteve Slovenska, presvedčiť premiéra, aby neblokoval pandemickú dohodu a odovzdal časť národnej suverenity v [...]

zbrane, zbraň

Prvýkrát v dejinách. Hlavný lekár USA klasifikoval násilie so zbraňami ako zdravotnú krízu

25.06.2024 23:40

Spojené štáty predstavujú výnimočný prípad z dôvodu vysokého počtu zranení a úmrtí spôsobených strelnými zbraňami — najmä pokiaľ ide o deti.

alkohol

Na konzumáciu alkoholu zomrú ročne takmer tri milióny ľudí

25.06.2024 23:26

Do tejto štatistiky je započítané aj šoférovanie pod vplyvom alkoholu, násilie súvisiace s alkoholom a rôzne choroby.

Sunak

Štyria muži vnikli do záhrady britského premiéra. Zadržala ich polícia

25.06.2024 22:54

Organizácia s názvom Youth Demand zverejnila video, na ktorom je vidieť, ako jej člen vykonal veľkú potrebu do jazierka na Sunakovom pozemku.

Matúš Šutaj Eštok

Ministerstvo vnútra dostalo pokutu 90-tisíc eur za odstavenie čurillovcov mimo službu

25.06.2024 20:18

Rezort vnútra sa odvolá voči tomuto rozhodnutiu Úradu na ochranu oznamovateľov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 79
Celková čítanosť: 171448x
Priemerná čítanosť článkov: 2170x

Autor blogu

Kategórie