Založ si blog

Kríza autorít

Už len fanatickí fanúšikovia buržoázno-liberálneho kapitalizmu nevidia všeobecnú krízu systému.

(Pre nich len poznámka: keď ikony buržoázneho liberalizmu hovoria o potrebe „resetu“ systému, viď napr. 51. kongres WEF v Davose, vystúpenie M.Schwaba, je to neoddiskutovateľné priznanie zlyhania ich modelu civilizácie.)

Žijeme „dobu, vymknutú z kĺbov“ pretože flagrantný civilizačný úpadok má prekrývať  pandémia. Bagatelizuje, alebo aspoň odsúva do úzadia množstvo finančných, hospodárskych, sociálnych, enviromentálnych, morálnych, bezpečnostných problémov. Zakrýva ich všeobecným stresom núdzového stavu, obavami o život a budúcnosť. Kontúry beznádeje a chaosu však trčia z chaotického rozhodovania vlád, a nedostatok zdravotníckych kapacít, úpadok školského systému zosmiešňuje liberálnych expertov, s ich výzvami na ich  „transformáciu“, rozumej redukciu kapacít…

Koniec pandémie raz musí prísť, aj keď do jej predlžovania, sa vo svojej beznádeji zahľadeli národné vlády, farmaceutické koncerny aj nadnárodné inštitúcie. Núdzové opatrenia, ani omylom, neriešia všeobecnú civilizačnú krízu. „Pandémia“ nič nerieši,  iba rozširuje ponuku ideologov-demagógov na  vysvetlenia zlyhania kapitalizmu (lebo „komunizmus“!, lebo Mečiar!, lebo Fico!, lebo Putin!… lebo koronavírus!?!).

Každá kríza však súčasne vzbudzuje nádej, vypisuje konkurz na riešenie, vyhlasuje „výberové konanie“ na nových lídrov ( nemyslím tým, ani spachtoša Bidena, princeznú „zuzanku“ Čaputovú, či ničím nenadanú  pani Biháryovú…).

Ako a kde ich hľadať?

Vždy je ľahšie negatívne vymedzenie: teda, kde ich nehľadať…

Práve degenerácia mechanizmov buržoáznej tzv. “zastupiteľskej“ demokracie kolíkuje túto púšť ducha.

A finančná oligarchia a posluhujúce média sú tiež  postihnuté personálnou krízou.

„Nejsou lidi“.

Gerontokracia v Moskve a Prahe už koncom 20.storočia, signalizovala zbortenie sa systému, a dnes sa situácia opakuje. Tristný pohľad ponúka súboj gerontov Trump-Biden (jeden s kozmetickou úpravou vizáže a druhý s ťažko skrývanou demenciou ...)

Pochopiteľne ryba smrdiaca od hlavy šíri puch do blízkeho aj vzdialeného okolia. U nás to vidno na volebných „úspechoch“ kolaborantov, s nízkym IQ a vysokým sebavedomím typu Dzurinda, Radičová, Matovič, Remišová, Nicholsonová…

Často sa počas pandemických opatrení zdôrazňuje dôležitosť dodržiavať opatrení, naradení štátnych autorít. Za ich nedodržiavanie vinia „verejnosť“, bedákajú nad stratou rešpektu k orgánom verejnej správy. No ako sa dá dôverovať pašerákovi, daňovému podvodníkovi a akademickému „hochštaplerovi“, bábkoherečke v IT problematike, či callgirl v zahraničnej politike?

Ani „experti“ nominovaní zo  náboženských seansí  tancujúcich dervišov, či z americkej ambasády, nemajú prirodzenú autoritu a rešpekt nielen medicínskych odborníkov, ale ani laického publika.

Je strata rešpektu a nízka autorita vlastná len mainstreamovým politikom a regionálnym hviezdam „smotánky“?

Bohužiaľ nie, aj tí z druhej strany sú strihaní z rovnakého materiálu (poniektorí, aj nešikovne – sú vystrihnutí, podľa rovnakej predlohy, len záhradnickymi nožnicami...)

Rostas   s ezoterickými úletmi, Harabín s egocentrickými exhibíciami, Chmelár s holým pupkom, tancujúcim nad zákonom o štátnom jazyku… Alternatívni vodcovia sa nedokážu vymaniť z pomerov povrchnej mediálnej komunikácie. Prezentujú vlastnú agendu, podľa mediálnych nôt prevládajúcej kultúry.       

Neostáva, len si počkať na novú mladú generáciu.

Tu je na mieste obava, či intelektuálna inverzia ( starí nechcú senilnieť a mladí zmúdrieť) nezapríčiní zánik našej kultúry. Lebo medzinárodný kapitál je k Slovensku nemilosrdnejší, ako Tatári, Turci a Maďari dohromady…

Autorità-Autorevolezza-Potere (Forza e Violenza) – Prof. Padre Bruno  Esposito, O.P.

Guľášová cesta

25.02.2024

Od Víťazného Februára 1948 do februárového úpadku 2024. Aj s odstupom vyše troch desaťročí od kontrarevolučného prevratu z roku 1989, je aktuálne pripomínať si historické víťazstvo pracujúceho ľudu vo Februári 1948. V porovnaní s prevratmi v roku 1918 a 1989 je povšimnutiahodné, že toto víťazstvo bolo dosiahnuté ústavne, predchádzalo mu víťazstvo KSČ v [...]

Štokholmský syndróm bratislavskej mládeže

28.12.2023

Štokholmský syndróm je fenomén, ktorý opisuje situáciu, v ktorej rukojemník začína vyjadrovať súcit a sympatiu voči páchateľovi. V niektorých situáciách dochádza až k bodu, kde rukojemník ochraňuje páchateľa. Pri sledovaní nadšenia mladej generácie pre amerických štipendistov, združených v Progresívnom Slovensku (a v Bratislave) vediem mnohé diskusie [...]

Bez nádeje sa nedá!

12.12.2023

Naozaj sme v beznádejnej situácií? Pri zachovaní objektivity, každému analytikovi je jasné, že v súčasnom stave sveta /civilizácie sme v beznádejnej situácií. Na periférií úpadkovej Európy je toto tvrdenie ľahko overiť. Demografické vymieranie, nezmyselná existencia masovej populácie, stále hlúpejšia mládež. Komu sa to javí príliš politické, môžem [...]

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 75
Celková čítanosť: 160741x
Priemerná čítanosť článkov: 2143x

Autor blogu

Kategórie