Zdravie nie je kšeft!

Počtom zbytočne mŕtvych, na liečiteľné choroby, narastajúcimi problémami pacientov, márne hľadajúcich odbornú lekársku starostlivosť a účinnú liečbu a aj od znechutených zdravotníkov Slovensko zisťuje, akou tragédiou boli liberálne reformy Dr. Zajaca, Ivana Miklóša a ďaľších „progresívnych“ reformátorov!

Vydanie zdravotníctva do súkromných rúk zlyhalo!

Súkromné poisťovne odkrajovaním si vlastného zisku okrádajú pacientov. Odvody sú určené na  zdravotnú starostlivosť, nie na dividendy investorov. Stá milióny eur vyvádzajú súkromné poisťovne zo systému aj účtovnými machináciami!

Konštatujeme, že komercionalizácia a privatizácia, potvrdili, že zdravie nemôže byť tovarom.

Život nie je komodita pre zahraničných a domácich  špekulantov, z ktorého im patrí zisk na úkor zdravia a dĺžky života detí, rodín, invalidov a chorých občanov!

Veľkou pijavicou na zdrojoch pre zdravotnú starostlivosť, je farmaceutický systém.

Lukratívnym kšeftom sa stal predaj liekov. Viď napríklad aj covidové, nákladné, nehospodárne a terapeuticky sporné šialenstvo! V Bratislave je viac lekární ako krčiem! Lekári sú korumpovaní farmaceutickými monopolmi a pacienti, v rozpore s ústavou, vynakladajú veľkú časť príjmu na nákup liečiv a na stomatologické náhrady. Reklama, bez etiky, a provízie neúmerne zvyšujú náklady. Navrhujeme zrušiť započítavanie reklamy a provízii do nákladov, a teda do cien liekov. Navrhujeme prísnu kontrolu distribúcie liečiv a žiadame porušenie pravidiel, sankcionovať odstrašujúcimi pokutami.

Za  tridsať rokov reforiem nebol zrealizovaný ucelený informačný systém e-Health, monitoring nákladov na zdravotnú starostlivosť a liečbu. Kalné vody sú priestorom pre zavádzanie poplatkov v ambulanciách, pre podvody a zneužívanie zdrojov na zdravotnú starostlivosť!   

Ako sa vyškriabať z hlbokého marazmu? Vrátiť zdravotníctvu charakter verejnej služby!

Žiadame posilniť postavenie nemocníc, ktoré súkromné spoločnosti pripravili o lukratívne činnosti – laboratória, lekárne, záchranky a kúpeľníctvo! Žiadame neobnoviť licencie súkromným spoločnostiam na prevádzku laboratórií, záchrannej a dopravnej služby a zriadiť resp. rozšíriť nemocničné lekárne! Integrovať do nemocničného systému aj liečebné kúpele. Rovnako žiadame, v nemocniciach rozšíriť pôsobenie odborných ambulancií! Žiadame posilniť postavenie nemocníc, ako verejných inštitúcií zodpovedných za zdravie obyvateľstva! Stratové nemocnice by sa jednoducho stali sebestačnými!

Vážime si prácu a rešpektujeme náročnosť odbornej prípravy lekárov. Odmietame však byť rukojemníkmi súkromných lekárov, ktorí konzumujú bezplatnú vysokoškolskú a postgraduálnu prípravu a v záujme vlastného, súkromného zisku parazitujú na bolesti a chorobách spoluobčanov! Aj lekári, ktorí pre vlastný prospech, odchádzajú do zahraničia, bezohľadne ignorujú potreby spoluobčanov, ktorí sa roky skladali na ich štúdium!

Preto žiadame, aby za každý rok štúdia a odbornej prípravy (atestácií) odpracovali lekári vo verejnom sektore dva roky verejnej služby (za 2,5 násobok priemerných platov)!

A to bez možnosti iných úväzkov, ktoré umožňujú profitovať na súkromnom liečiteľstve. Komerčne atraktívnu starostlivosť niektorí lekári vykonávajú v súkromných ambulanciách a náročnú a nákladnú liečbu posúvajú na ťarchu verejného sektoru! Pred získaním diplomu, či atestácie, požadujeme zabezpečiť túto povinnosť verejnej služby alebo záväzku (pri odchode do zahraničia alebo pôsobení mimo nemocničnej a ambulantnej praxe) uhradiť ročné kompenzácie vo výške 1,5 priemerných platov počas rovnakého obdobia! Obdobným spôsobom (s primeraným odstupňovaním platových pomerov) navrhujeme upraviť prípravu a prácu zdravotného personálu.

Navrhujeme, aby štátni zamestnanci, poistenci štátu boli poistení len v štátnej zdravotnej poisťovni!

A, aby súkromné poisťovne nakupovali pre svojich poistencov nemocničné služby, kúpeľnú starostlivosť,  vrátane laboratórnych prác a záchrannej služby za komerčné ceny, ktorých výnos by slúžil na zlepšenie služieb verejného zdravotníctva!

Ako sa dajú vyhrať voľby

21.07.2024

Voľby 4.7. 2024 vyhrala Labour Party pod Starmerovým vedením. Ako? Po prvé, prepadom prestíže konzervatívcov (zo 14 miliónov v 2019, na 7 miliónov 2024). Po druhé, vzostupom Reform UK: súkromná spoločnosť s ručením obmedzeným Nigela Farangeho výrazne poskočila a získala o 644 tisíc hlasov viac, ako získala Strana brexitu v roku 2019. Reform UK plc. v týchto [...]

Máme problém!

12.07.2024

Celkom prirodzene sa cítime zaskočení politickým vývojom. Hoci história ponúka veľa paralelných príbehov, súčasné aranžmá, najmä v technologickej oblasti, činí situáciu kruciálnou. V zmäti ekonomických, ideologických, kultúrnych a politických záujmov, sme bezradní. Tento melting pot je sofistikovanou sociologickou stratégiou. Každý, bojuje [...]

Zvolili (a čo zvolí KSČM?)

10.06.2024

Pekný volebný výsledok vo voľbách do Európskeho parlamentu (7.-9.6.2024) je určite úspechom Kateřiny Konečnej. Dominovala nielen „červenými šatami“ ale aj svojou intelektuálnou výbavou v TV debatách (videl som, ako je „Katka cool“ 4.6.2024 na CNN Prima). Vymazala Okamuru aj ČSSD! Úspech sa nedá kritizovať, je však predovšetkým príležitosťou na inšpiráciu a [...]

Michalovce / Rodinná tragédia /

Obvineného muža z kauzy vraždy jeho rodičov v Trnave vzali do väzby

18.10.2024 12:16

Uznesenie súdu nie je právoplatné, obvinený podal proti nemu sťažnosť.

Gbeľany

Ktorá obec na Slovensku má najlepšie podmienky na život? NKÚ ponúka odpoveď v novej aplikácii

18.10.2024 12:02

Z aplikácie si môžu obyvatelia zistiť, aké bodové hodnotenie z pohľadu kvality života má obec či mesto, v ktorom žijú.

USA voľby2024 Trump míting Butler musk

Jourová je podľa Muska stelesnením banálneho byrokratického zla

18.10.2024 11:47

Reagoval tým okrem iného na slová Jourovej, že on sám nedokáže rozlišovať medzi dobrom a zlom a že je propagátorom zla.

Belgicko NATO stretnutie ministri obrany

Zelenskyj: Iba pozvanie Ukrajiny do NATO môže ukončiť vojnu s Ruskom. Putin rozumie len sile

18.10.2024 11:13

Vstup do Aliancie má podľa Zelenského zásadný význam pre to, aby sa šéf Kremľa Vladimir Putin posadil za rokovací stôl.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 82
Celková čítanosť: 181055x
Priemerná čítanosť článkov: 2208x

Autor blogu

Kategórie