Založ si blog

Paneurópska paródia na zdravý rozum (k oslavám 140. výročia narodenia Jaroslava Haška)

V dnešnej dobe, keď sa každý cíti byť historickým unikátom, neviem si odpustiť, pochváliť sa, že som členom Haškovej spoločnosti ( J. Hašek, 140. výročie narodenia).

Do spoločnosti ma „prijal“ najvýznamnejší český haškológ, Radko Pytlík, v krčme na Štvanici ( priskočné bolo dve pivá, druhé spoločnému priateľovi exulantovi L. Řezníčkovi, a 50 korun ešte československých...) Takže, okrem Švejkovej sochy v Humennom, sa cítim byť, vzhľadom k veku, unikátnou miestnou pripomienkou tohto anarchistu a boľševického spisovateľa.

O jeho genialite niet pochýb. Rád som používal jeho paródiu „Strana mírneho pokroku, v mezích zákona“ na činnosť SDĽ. Ak platí, že história sa opakuje ako komédia, možno to platí aj naopak. SDĽ, ako opakovanie sociálno-demokratickej histórie (mierny pokrok v medziach zákona!), bol zrejme naozajstnou tragédiou…

A ešte jedna aktualizácia Haškovho odkazu. Svet si pripomína v čase výročia autora, zosmiešňujúceho imperiálne vojny, imperiálnu vojnu Bushových USA v Iraku (20. výročie). Neboli by to Česi, keby nezašvejkovali: V. Havel, v rozpore s rozhodnutím Špidlovej vlády, podpísal s T. Blairom a ďalšími šiestimi premiérmi, list, schvaľujúci a podporujúci inváziu do Iraku (2003), bez mandátu OSN!

Neviem, či by deti na Slovensku mali mať jasno v otázke LGBT+(ani ja neviem všetky sexuálne paródie, ktoré aktivisti legitimizujú…). No som si istý, že by mali prečítať Osudy dobrého vojaka Švejka! A asi aj im by chýbal politický humor a esprit, v dnešnej upotenej dobe švejkiád okolo Ukrajiny. ( Ako Rusko postihujú sankcie a revalvuje svoju menu, či ako úspešné sú sankcie EÚ a súčasne sa roztáča inflačná špirála, krachujú banky a silnejú protesty v členských štátoch…). Ťažko uveriť, že NATO neohrozovalo Rusko a že odmieta fašizmus, keď financuje a sponzoruje polofašistické ZSU (Zbrojni sily Ukraiiny)

Naozaj musíme oslavovať výročie Jaroslava Haška, paneurópskou paródiou na zdravý rozum?

Guľášová cesta

25.02.2024

Od Víťazného Februára 1948 do februárového úpadku 2024. Aj s odstupom vyše troch desaťročí od kontrarevolučného prevratu z roku 1989, je aktuálne pripomínať si historické víťazstvo pracujúceho ľudu vo Februári 1948. V porovnaní s prevratmi v roku 1918 a 1989 je povšimnutiahodné, že toto víťazstvo bolo dosiahnuté ústavne, predchádzalo mu víťazstvo KSČ v [...]

Štokholmský syndróm bratislavskej mládeže

28.12.2023

Štokholmský syndróm je fenomén, ktorý opisuje situáciu, v ktorej rukojemník začína vyjadrovať súcit a sympatiu voči páchateľovi. V niektorých situáciách dochádza až k bodu, kde rukojemník ochraňuje páchateľa. Pri sledovaní nadšenia mladej generácie pre amerických štipendistov, združených v Progresívnom Slovensku (a v Bratislave) vediem mnohé diskusie [...]

Bez nádeje sa nedá!

12.12.2023

Naozaj sme v beznádejnej situácií? Pri zachovaní objektivity, každému analytikovi je jasné, že v súčasnom stave sveta /civilizácie sme v beznádejnej situácií. Na periférií úpadkovej Európy je toto tvrdenie ľahko overiť. Demografické vymieranie, nezmyselná existencia masovej populácie, stále hlúpejšia mládež. Komu sa to javí príliš politické, môžem [...]

gobbels

Aj zadarmo. Berlín sa nevie zbaviť vily po Goebbelsovi, uvažuje o zbúraní

03.05.2024 23:03

Berlín sa snaží zbaviť vily, ktorú kedysi vlastnil šéf propagandy nacistickej Tretej ríše Joseph Goebbels.

nemecko požiar

V Berlíne vzbĺkla hala firmy zo skupiny Diehl. Vyrába aj systém Iris-T dodaný Ukrajine

03.05.2024 21:45

S plameňmi v berlínskej časti Lichterfelde bojovalo 180 hasičov, ale požiar do večera pod kontrolou ešte nemali, napísala DPA.

Rusko / Špehovanie / Kyberkontrola /

Spojené štáty odsúdili ruské kyberútoky na Európu vrátane Slovenska, je za nimi známy aktér

03.05.2024 21:17

USA skupinu spojili napríklad aj so zasahovaním do amerických prezidentských volieb, ktoré vyhral Donald Trump.

brazília, priehrada, pretrhnutie, voda, záplava

Juh Brazílie sužujú najhoršie povodne za 80 rokov, 37 ľudí zomrelo

03.05.2024 20:37

Je to už štvrtá takáto ekologická katastrofa za rok, v júli, septembri a novembri 2023 udreli záplavy, pri ktorých zahynulo celkovo 75 ľudí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 75
Celková čítanosť: 163428x
Priemerná čítanosť článkov: 2179x

Autor blogu

Kategórie