Založ si blog

Vyhadzujú milióny do vzduchu…

V piatok 3.5.2024 o 11.00 hod. odovzdali signatári, z radov občianskej verejnosti, Generálnej prokuratúre SR podnet na preskúmanie, či sa organizátori a podporovatelia iniciatívy „Munícia pre Ukrajinu“ nedostávajú do rozporu s platnými zákonmi, najmä s Trestným zákonom. Okrem hodnotovej diskrepancie, keď M. Vašaryová, M. Hvorecký, Š. Hríb, M. Šimečka a ďalší upozorňujú na na krízu právneho štátu a na chudobu nekompletných rodín a sami „nakupujú“ muníciu, ktorá má milióny Eur vyhodiť „do vzduchu“. Tiež, upozorňujú na ustanovenia Trestného zákona, ktoré môže iniciatíva a jej organizátori a podporovatelia porušovať.

V súlade s ustanoveniami Ústavy Slovenskej republiky, a so zreteľom na program odzbrojenia OSN s názvom Zabezpečenie našej spoločnej budúcnosti,  žiadajú GP SR, aby posúdila konanie osôb, ktoré financujú nákup munície a vojenského materiálu, tak ako to verejne popisujú.

Okrem iných ustanovení upozorňujú na to, že podľa zdrojov iniciatívy „Munícia pre Ukrajinu“, a podľa názoru 20 prvých podpísaných, pravdepodobne dochádza k porušovaniu platných ustanovení Trestného zákona najmä

  • § 255 ods.2 (Kto bez povolenia vyvezie tovar alebo technológie kontrolované podľa osobitných predpisov alebo ich prevedie na cudzí štát alebo na organizáciu, ktorá má sídlo v cudzine, alebo na cudzieho činiteľa)
  • § 284 ods. 1 ( vydá ľudí do nebezpečenstva smrti alebo ťažkej ujmy na zdraví … tým, že spôsobí …. škodlivý účinok výbušnín… alebo sa dopustí iného podobného nebezpečného konania – všeobecné nebezpečenstvo)
  • § 294 ods.1  ( Kto sebe alebo inému … zadováži… strelivo bez povolenia, alebo takú činnosť sprostredkuje)
  • § 295 ods.1 písmeno b. ( Kto bez povolenia …hromadí …strelivo…. alebo niektorú z uvedených činností sprostredkuje )
  • § 417 ods.1 ( Kto v úmysle narušiť mier akýmkoľvek spôsobom podnecuje k vojne, vojnu propaguje alebo inak podporuje vojnovú propagandu…)
  • § 419a (Kto sa počas vojny na území cudzieho štátu aktívne podieľa na bojovej činnosti …poskytne /k tomuto/ finančné prostriedky alebo služby …)

Signatári sa domáhajú vyšetrenia podozrení a ak budú potvrdené, aj v časti, alebo dochádza k porušeniu iných zákonov, žiadajú príslušné opatrenia.

Ako sa dajú vyhrať voľby

21.07.2024

Voľby 4.7. 2024 vyhrala Labour Party pod Starmerovým vedením. Ako? Po prvé, prepadom prestíže konzervatívcov (zo 14 miliónov v 2019, na 7 miliónov 2024). Po druhé, vzostupom Reform UK: súkromná spoločnosť s ručením obmedzeným Nigela Farangeho výrazne poskočila a získala o 644 tisíc hlasov viac, ako získala Strana brexitu v roku 2019. Reform UK plc. v týchto [...]

Máme problém!

12.07.2024

Celkom prirodzene sa cítime zaskočení politickým vývojom. Hoci história ponúka veľa paralelných príbehov, súčasné aranžmá, najmä v technologickej oblasti, činí situáciu kruciálnou. V zmäti ekonomických, ideologických, kultúrnych a politických záujmov, sme bezradní. Tento melting pot je sofistikovanou sociologickou stratégiou. Každý, bojuje [...]

Zvolili (a čo zvolí KSČM?)

10.06.2024

Pekný volebný výsledok vo voľbách do Európskeho parlamentu (7.-9.6.2024) je určite úspechom Kateřiny Konečnej. Dominovala nielen „červenými šatami“ ale aj svojou intelektuálnou výbavou v TV debatách (videl som, ako je „Katka cool“ 4.6.2024 na CNN Prima). Vymazala Okamuru aj ČSSD! Úspech sa nedá kritizovať, je však predovšetkým príležitosťou na inšpiráciu a [...]

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.

vojna na Ukrajine, Grad

ONLINE: Šéf estónskej rozviedky: Putin má zdroje na vojnu aj v roku 2025, ale tiež ťažké straty

27.07.2024 07:10, aktualizované: 07:56

Ukrajine sa podarilo odvrátiť veľký ruský útok v Doneckej oblasti - Rusko napreduje, ale s veľkými stratami, uviedol šéf estónskej rozviedky Ants Kiviselg.

krizovatka-d1-d4

Diaľnica D1 v smere z Trnavy do Bratislavy je do obeda uzavretá

27.07.2024 07:04

Diaľnica D1 v úseku od 27. do 12,5. kilometra v smere z Trnavy do Bratislavy je do 12.00 h úplne uzavretá.

Russia Military

Škandál v Rusku: Putinov hrdina sedí za mrežami. Generál zamieňal hovädzie mäso za bravčové a kuracie

27.07.2024 06:25

Vladimir Putin za logistickú operáciu v Sýrii vyznamenal Dmitrija Bulgakova, teraz tento generál spoznáva pobyt vo vyšetrovacej väzbe.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 81
Celková čítanosť: 175482x
Priemerná čítanosť článkov: 2166x

Autor blogu

Kategórie