Založ si blog

Kapitalizmus s „ľudskou tvárou“ sa nekoná!

Vlády „kolektívneho Západu“, včítane tej našej, intenzívne riešia problémy, ktoré svojou politikou sami spôsobili. Zaberajú pritom celý mediálny priestor interpretáciami a dezinterpretáciami svojich osobných sporov. (Urazený Sulík, za to, že mu tancujúci katolícki derviši, okolo Matoviča, vyfúkli ministerstvo financií, teraz „cvičí“ svojho neobľúbeného náturistu, skúškami, ktoré, za Matoviča, nemá kto skladať).

Green deal, protiruské sankcie, militarizácia ekonomík, energetická kríza (nakúpte si svetre a uhlie do grilu!) drahého stáda eurohujerov- poslancov a hordy euroúradníkov, devastujú štáty. Zvlášť ten náš, marginálny, neokoloniálne spravovaný miestnymi kompradormi (domorodí obchodníci, ktorí pomáhali kolonistom pri kolonializácií Číny a Indočíny). Alfasamci globálnej svorky zistili, že majú nadbytočné pracovné sily, aj v USA, či EÚ. Manuálnu robotu,  lacnejšie vykonávajú chudáci tretieho sveta (v Keni nepotrebujú pri jedovatých postrekoch ruží a tulipánov ani ochranné pomôcky, ani lekársku starostlivosť) a väčšinu náročnejšej práce v automobilkách, urobia roboty.

Suma sumárom: nie je potrebná vzdelávacia sústava, ani zdravotná starostlivosť. A dobre platené silové zložky sa  ľahko vysporiadajú aj so sociálnou eutanáziou dôchodcov. Európsky sociálny štát („kapitalizmus s ľudskou tvárou“) je nákladný a, z hľadiska zisku, neefektívny! Militarizácia reštrukturalizuje štátne zriadenia. Bez potreby zabezpečovať zdravotnú starostlivosť, sociálne bezpečie a vzdelanie (súkromné kliniky, rentiéri a British School zabezpečia pre bohatých tieto služby na vyššej úrovni, ako komunálne inštitúcie…), pod tlakom bánk, vlastniacich vládne úpisy (veritelia sú schopní za týždeň vymeniť, s pomocou médií a ulice, akúkoľvek vládu) sa vlády zmenia na logistické centrá sledovania a trestania neposlušnej verejnosti.

Dĺžka vojny na Ukrajine, jej hybridný charakter (nie je podstatné, čo sa na bojiskách deje, ale čo hovorí Zelenský a americké agentúry v európskych vládnych kabinetoch, odrabajúce si svoje palmáre, alebo posilňujúce svoje premiérske ambície) ma znepokojujú. Aj tým, do akej miery sa na tejto katastrofe zúčastňujú Putinove oligarchické a vojenské elity. Žiaden incident (ako Gliwice, či Tonkinský záliv), nepredchádzal vojenskému útoku Ruska. Ani mediálna príprava útoku sa nekonala! Upaľovanie Rusov v Odese, či detské telíčka ukrofašistami zabitých detí v Novorusku, bolo nevyužité. Rovnako, aj prevalenie sa biologických pokusov s ľudskými génmi…

Možno ide v tejto proxyvojne iba o to, vystrašiť „strednú triedu“, aby bez odporu, pokiaľ možno aj potleskom, privítala fašizáciu liberálnych pseudodemokracií. Mocná a svojvoľná polícia, poslušní sudcovia, kontrola spotreby, sankcie za „rizikové“ názory a postoje majú stabilizovať oligarchiu.

Svojvôľa nekontrolovaných vládcov a exekútorov spravidla končí katastrofou.

S kľudom päťdesiatročnej politickej skúsenosti tvrdím:

Kapitalizmus nemá ľudskú tvár a jeho skutočná tvár je ohyzdná morfológia korupcie, zločinu a hlúposti…

Ako sa dajú vyhrať voľby

21.07.2024

Voľby 4.7. 2024 vyhrala Labour Party pod Starmerovým vedením. Ako? Po prvé, prepadom prestíže konzervatívcov (zo 14 miliónov v 2019, na 7 miliónov 2024). Po druhé, vzostupom Reform UK: súkromná spoločnosť s ručením obmedzeným Nigela Farangeho výrazne poskočila a získala o 644 tisíc hlasov viac, ako získala Strana brexitu v roku 2019. Reform UK plc. v týchto [...]

Máme problém!

12.07.2024

Celkom prirodzene sa cítime zaskočení politickým vývojom. Hoci história ponúka veľa paralelných príbehov, súčasné aranžmá, najmä v technologickej oblasti, činí situáciu kruciálnou. V zmäti ekonomických, ideologických, kultúrnych a politických záujmov, sme bezradní. Tento melting pot je sofistikovanou sociologickou stratégiou. Každý, bojuje [...]

Zvolili (a čo zvolí KSČM?)

10.06.2024

Pekný volebný výsledok vo voľbách do Európskeho parlamentu (7.-9.6.2024) je určite úspechom Kateřiny Konečnej. Dominovala nielen „červenými šatami“ ale aj svojou intelektuálnou výbavou v TV debatách (videl som, ako je „Katka cool“ 4.6.2024 na CNN Prima). Vymazala Okamuru aj ČSSD! Úspech sa nedá kritizovať, je však predovšetkým príležitosťou na inšpiráciu a [...]

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.

vojna na Ukrajine, Grad

ONLINE: Šéf estónskej rozviedky: Putin má zdroje na vojnu aj v roku 2025, ale tiež ťažké straty

27.07.2024 07:10, aktualizované: 07:56

Ukrajine sa podarilo odvrátiť veľký ruský útok v Doneckej oblasti - Rusko napreduje, ale s veľkými stratami, uviedol šéf estónskej rozviedky Ants Kiviselg.

krizovatka-d1-d4

Diaľnica D1 v smere z Trnavy do Bratislavy je do obeda uzavretá

27.07.2024 07:04

Diaľnica D1 v úseku od 27. do 12,5. kilometra v smere z Trnavy do Bratislavy je do 12.00 h úplne uzavretá.

Russia Military

Škandál v Rusku: Putinov hrdina sedí za mrežami. Generál zamieňal hovädzie mäso za bravčové a kuracie

27.07.2024 06:25

Vladimir Putin za logistickú operáciu v Sýrii vyznamenal Dmitrija Bulgakova, teraz tento generál spoznáva pobyt vo vyšetrovacej väzbe.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 81
Celková čítanosť: 175480x
Priemerná čítanosť článkov: 2166x

Autor blogu

Kategórie