Založ si blog

Spoločnosť trvale udržateľnej hlúposti?

Z udalostí v novembri 1989 sa pomaly vytráca faktografia. Médiami, tribúnami, ústavmi (okrem tých ktorí liečia psychiatrické prípady, aj tými tzv. “spoločenskovednými“ ) sa šíri propaganda a hoaxy.

Už je jasné, že zopár dobrodruhov s politickými ambíciami, zorganizovalo grandiózny podvod. Nejde o to, že by po opakujúcich sa pokusoch o „lepší socializmus“, nedošla spoločnosti trpezlivosť  s vládou jednej strany. Tzv. Nežná revolúcia však spoločnosť posunula z dažďa pod odkvap!

V komunistickej strane bola na spadnutie generačná výmena. Odchádzala generácia osemašesťdesiatnikov (normalizátorov i normalizovaných…). No ospalé zmeny dobový víchor roztrhal na cucky…

Aj opozícia podriemkavala na zahraničných diétach. Početnejší-český disent sa prepadal do útrob alkoholického a drogového postkulturalizmu a trosky slovenského katolíckeho (jezuitského?) sťažka dýchali cestou dolu kopcom…

Infúziu nadšenia disentu poskytla Gorbačovovská prestrojka: unavená spoločnosť sa dala nachytať na koncept konca studenej vojny a konzumnej „spoločnej Európy“. Ďalší vývoj odhalil kontúry mediálneho projektu CIA. Mentálne a intelektuálne vyčerpané sovietske politbyro naletelo na sľuby euroatlantického Západu. Bez akýchkoľvek garancií západné záväzky a sľuby expirovali v okamihu, keď sa ZSSR rozpadol.

 V spoločnej Európe sa „nenašlo“ miesto pre Rusko a aktuálne si v USA a Londýne už parcelujú Ukrajinu a aj historické územie Ruska.

Koniec studenej vojny dohodou sa nekonal a Západ kolonizoval postsocialistické, postsovietske krajiny.

Provinčné vlády rozparcelovaných, kedysi prosperujúcich štátov dostali do léna miestni renegáti. Českí sa zhliadli v protektorátnom koncepte 17. spolkovej krajiny štvrtej ríše, maďarskí sa systematicky usilujú o revíziu Trianonu, s Pilsudského snami, pokračuje Poľsko v ukájaní sa  Veľkopolskom, pod krídlami USA.

Naši slovenskí babráci, okrem drobných krádeží, nemajú žiadnu politickú predstavu. Prostituujú peripétiami začiatku 21.storočia. Bez morálnych zábran, potešia každého záujemcu o zabudnutý kus Európy. Naposledy, v blízkovýchodnom konflikte, sa všetky parlamentné strany a média (s výnimkou SNS?) preukázali svojimi väzbami na sionistické štruktúry.

Horšie  však je, že rozkradli a zničili za tri desiatky rokov, prosperujúcu ekonomiku. Prežrali, štyridsaťročím socializmu, vybudovaný priemysel, funkčné poľnohospodárstvo, odovzdali banky a infraštruktúru zahraničný investorom. Výpočet strát je dlhý: nerastné bohatstvo, voda, pôda… Zdevastovali sociálnu štruktúru, verejnú morálku a národnú svojbytnosť. Na nezmyselné projekty a s nimi spojenú korupciu zadĺžili našu budúcnosť.

Z dažďa o pod odkvap sa klientelizmus, korupcia, oportunizmus stali dominantnými prejavmi verejnej správy. Kľúčovým problémom sa pre režim stáva nedostatok zdrojov na zabezpečenie vzdelávania, zdravotnej starostlivosti, sociálnej a verejnej bezpečnosti. To, čo zdedili, financovali z výpredaja národného majetku a úverov. Teraz sa tieto príjmy minuli… Súkromný sektor, ktorý si privatizuje zisky a socializuje straty za pomoci médií a lobistov, neposkytuje dostatok rozpočtových zdrojov. Pandemické experimenty, vojenská angažovanosť na cudzích bojiskách, hlúpa enviromentálná politika EÚ, inflácia z nezodpovednej monetárnej politiky posunuli krízu do katastrofy. Miestni trafikanti sa snažia zahladiť stopy a uniknúť zo zodpovednosti za kolaborantskú politiku rozdelením spoločnosti, vytváraním generačného, sociálneho a kultúrneho konfliktu. Obávam sa, že na konci ich plánu je pozametanie stôp vojnovým dobrodružstvom!

Nie je otázkou, či si ľudia uvedomia podstatu novembrového podvodu. Otázkou je len kedy to bude a ako sa s týmto poznaním vysporiadajú…       

Guľášová cesta

25.02.2024

Od Víťazného Februára 1948 do februárového úpadku 2024. Aj s odstupom vyše troch desaťročí od kontrarevolučného prevratu z roku 1989, je aktuálne pripomínať si historické víťazstvo pracujúceho ľudu vo Februári 1948. V porovnaní s prevratmi v roku 1918 a 1989 je povšimnutiahodné, že toto víťazstvo bolo dosiahnuté ústavne, predchádzalo mu víťazstvo KSČ v [...]

Štokholmský syndróm bratislavskej mládeže

28.12.2023

Štokholmský syndróm je fenomén, ktorý opisuje situáciu, v ktorej rukojemník začína vyjadrovať súcit a sympatiu voči páchateľovi. V niektorých situáciách dochádza až k bodu, kde rukojemník ochraňuje páchateľa. Pri sledovaní nadšenia mladej generácie pre amerických štipendistov, združených v Progresívnom Slovensku (a v Bratislave) vediem mnohé diskusie [...]

Bez nádeje sa nedá!

12.12.2023

Naozaj sme v beznádejnej situácií? Pri zachovaní objektivity, každému analytikovi je jasné, že v súčasnom stave sveta /civilizácie sme v beznádejnej situácií. Na periférií úpadkovej Európy je toto tvrdenie ľahko overiť. Demografické vymieranie, nezmyselná existencia masovej populácie, stále hlúpejšia mládež. Komu sa to javí príliš politické, môžem [...]

teplomer, horúčavy, pes

Pred týždňom sneh a mráz. Leto dorazilo aj na sever Slovenska

29.04.2024 20:17

Ešte v nedeľu letnú teplotu zaznamenali len v Mužli neďaleko Štúrova.

Fico, Blaha

Iniciatíva Munícia pre Ukrajinu vyzvala Fica, aby zdvojnásobil vyzbieranú sumu

29.04.2024 19:36

Zároveň premiéra vyzvali, aby sa jasne vyjadril a prehodnotil svoj postoj k českej iniciatíve.

Filip Kuffa

Demokrati namietajú účasť Gregora Kuffu na rokovaniach, jeho brat hovorí o výmysloch

29.04.2024 18:56

Ako príklad uviedla mimoparlamentná strana rokovanie k návštevnému poriadku Tatranského národného parku.

2024-04-26 slnko v sieti 007 foto zdenko hanout

Šéf Rady RTVS označil galavečer Slnko v sieti za politický míting opozície

29.04.2024 18:16

Igor Gallo pripomenul, že RTVS ako vysielateľ galavečera nesie v zmysle platnej legislatívy objektívnu zodpovednosť za obsah priameho prenosu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 75
Celková čítanosť: 163072x
Priemerná čítanosť článkov: 2174x

Autor blogu

Kategórie