Založ si blog

…keby sa dalo podojiť aktovku z hovädzej kože…

Po dnešnej diskusii s veľvyslancom Čínskej ľudovej republiky Sun Lijie (ASA,6.6.2022) ma provokoval jeden z účastníkov tým, že mu „chýbala“ moja otázka.

 Pri každej účasti na verejnej diskusii, spravidla, formulujem otázky, ktoré reagujú na povedané, s cieľom doplniť biele miesta. A priznávam aj sekundárny cieľ, trocha naprudiť tých, ktorých myslenie je ohraničené mainstreamovými interpretáciámi.

Iste, mohol som provokatéra odbyť poznámkou, že pýtať sa niečo „oficiálnej“ osobnosti konfuciánskej Číny je, alebo prejavom neznalosti čínskej kultúry, alebo slaboduchou snahou podojiť  aktovku z hovädzej kože…

Otázku, som však, aj v tomto prípade mal. (Nevyslovenú z vyššieuvedených dôvodov.)

Antony Blinken (píše El Pais a Pravda 6.6.2022) povedal, že sa neobáva Ruska, ktoré- podľa neho nemá silu zmeniť systém. Obáva sa toho, čo urobí Čína, ktorá tú silu má.  Naozaj, globálna megakorporácia, zjednodušujúco nazývaná USA, zatiahla Rusko do zdĺhavej vojny. Do vojny nielen s Ukrajinou, ale aj s Európskou úniou a pridružených „členov“. To pochováva reálnu možnosť multipolárneho sveta. Rusko sa stáva globálnym otĺkancom a Európa upadajúcou perifériou.

Všeobecká kríza monopolárneho systému univerzálnej svetovej mocnosti (USA) tak má jedinú reálnu alternatívu: bipolárny svet – s Čínou, ako konkurujúcou superveľmocou.

Ako by však nová bipolarita vyzerala?

Studená vojna dala svetu síce štyridsať rokov mieru (a uhasila kórejský, vietnamský konflikt, karibskú aj berlínsku krízu), ale už nie je, napriek katastrofálnej skúsenosti s imperialistickými vojnami vedenými USA a NATO v posledných tridsiatich rokoch,  atraktívnym a prijateľným riešením.

A teraz tá otázka: V tradícií Číny nie je koloniálna doktrína. Čína sa primárne bude vyhýbať  „studenej vojne“, poškodzujúcej jej dynamický rast a limitovať rast čínskeho hospodárskeho vplyvu v tretích krajinách. Ale „pod zadkom“ má tlejúci Tajwan (Briti sa snažia, udržať pahrebu aj v Hongkongu). V Pacifiku a Indickom oceáne robí „špinavú prácu“ pre USA, Austrália. USA aktivizujú aj Južnú Kóreu a Japonsko. Je mi jasné, že Čína sa bude (z vyššieuvedených dôvodov) vyhýbať konfrontácií. Je to ale, pri globálnej americkej politike, možné? Hovorí sa, že skapíňajúci kôň najviac kope. Skapíňajúci kôň euroatlantickej civilizácie kope v šialenom smrteľnom kŕči, lebo rozpadajúci sa systém nehrozí len zmenou dominujúcej oligarchie (ako to bolo pri rozpade rímskej, nemeckej a britskej ríše). Ide o kolaps peňažného systému, vojensky riadeného (koloniálneho, rasistického) trhu. Je to kolaps celého kapitalistického ekonomického modelu, s  marginalizáciou vládnucej oligarchie, jej náboženského a ideologického naratívu (najmä židovského, obskurne aj kresťanského). Ostane Čína trpezlivá a ponechá svet posledným kŕčom tzv. „západnej demokracie“, nenechá sa vyprovokovať ani provokáciami na svojom prahu?     

Guľášová cesta

25.02.2024

Od Víťazného Februára 1948 do februárového úpadku 2024. Aj s odstupom vyše troch desaťročí od kontrarevolučného prevratu z roku 1989, je aktuálne pripomínať si historické víťazstvo pracujúceho ľudu vo Februári 1948. V porovnaní s prevratmi v roku 1918 a 1989 je povšimnutiahodné, že toto víťazstvo bolo dosiahnuté ústavne, predchádzalo mu víťazstvo KSČ v [...]

Štokholmský syndróm bratislavskej mládeže

28.12.2023

Štokholmský syndróm je fenomén, ktorý opisuje situáciu, v ktorej rukojemník začína vyjadrovať súcit a sympatiu voči páchateľovi. V niektorých situáciách dochádza až k bodu, kde rukojemník ochraňuje páchateľa. Pri sledovaní nadšenia mladej generácie pre amerických štipendistov, združených v Progresívnom Slovensku (a v Bratislave) vediem mnohé diskusie [...]

Bez nádeje sa nedá!

12.12.2023

Naozaj sme v beznádejnej situácií? Pri zachovaní objektivity, každému analytikovi je jasné, že v súčasnom stave sveta /civilizácie sme v beznádejnej situácií. Na periférií úpadkovej Európy je toto tvrdenie ľahko overiť. Demografické vymieranie, nezmyselná existencia masovej populácie, stále hlúpejšia mládež. Komu sa to javí príliš politické, môžem [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 75
Celková čítanosť: 162679x
Priemerná čítanosť článkov: 2169x

Autor blogu

Kategórie