Založ si blog

Etudy o budúcnosti (2)

Je návrat k socializmu možný?

Žiaden návrat nie je možný. Ani k socializmu!

Nielenže dvakrát do istej rieky nevstúpiš, ale reštauračná ideológia už nasadila, v sebazáchovnom pude, „psiu hlavu“ minulosti. Neľutuje pritom peňazí ani síl, neštíti sa podvodov, klamstiev ani demagógie. S moderným aparátom propagandy, s neobmedzenými zdrojmi sa nedá súperiť. Socializmus už nie je systém rovnakých príležitostí, zabezpečenia sociálnej bezpečnosti, dostupného bývania a podpory rodín lacnými dobrými potravinami a dotovanými detskými potrebami, bezplatným školstvom a zdravotníctvom, a najmä dôstojnou prácou a plácou pre všetkých, s vylúčením povaľačstva aj jeho základne – rentiérstva… Ako každá, aj táto propaganda (mediálny osviedčim, bez akejkoľvek faktickej základne, produkuje milióny mŕtvych „komunizmu“ ) rozdeľuje spoločnosť podľa iracionálnych kritérií. Na tých čo videli socializmus na vlastné oči, a na tých, čo vidia cez krvou podliate oči mediálnych pedofilov a nekrofilov. Televízie a trollovia zjednodušujú diskusiu a vlastne ju celkom paralyzujú…

Na škodu veci! Namiesto racionálnej diskusie o príčinách chýb a omylov (formalizovaná demokracia, elitárstvo-papalášstvo, subjektivizmus v plánovaní a pod.), sa spoločnosť vychýlila k dogmatickému antikomunizmu. A aj keď na „malom“ Slovensku je vždy stav spoločnosti určený dominantnými vplyvmi. Múdri (ak sú múdri ) čakajú na príležitosť, a hlúpi (a hlúposť je neliečiteľná, vzdelanie je námaha, a „rentiéri“ sa nemajú prečo namáhať) tančia čardáš na vlastnom pohrebe…

Keď som raz dobiedzal do Mináča (ako mohol promovať v 44-tom, a bojovať v SNP, ako mohol viesť Kultúrny život v roku 1968 a stať sa členom normalizačného ÚV) povedal mi: „vieš, na Slovensku ide vždy o to, zachrániť živú silu“. Áno, sme veľmi malý na to, aby sme mohli na politickom ražni strednej Európy (kde sa striedajú kolonizátori, niekedy aj viackrát počas jednej generácie) obetovať najlepšie, čo sa narodilo… Naozaj nám však ostáva len vyčkávať, a stále lepšie využívať bifurkačné okno príležitostí, ktoré striedanie okupačných vojsk otvára na krátky čas? Nemali by sme však ostávať v zajatí lokálneho, regionálneho čia kultúrne deformovanému, pohľadu na svet.

Svet sa napriek našim konzumným záujmom rýchlo ženie vpred…

Prirodzené smerovanie vývoja k rovnováhe, násobí napätia. Režimy siahajú opäť k totalitným metódam a nástrojom. Logika konkurenčného princípu kapitalizmu, ženie sedemmiliardovú populáciu do najstrašnejšej vojny histórie (viď Zjavenie Jána, Nostradamove proroctvá aj marxistický historický materializmus a vedecký komunizmus).

Tak, ako proti brutálnej španielskej vojne, proti rozpínaniu fašizmu (dnes „západnej liberálnej demokracie“) je odskúšaná politika národného frontu. Spoločný odpor všetkých (bez ohľadu na ideologické východiská), ktorí sa hlásia k humanistickým hodnotám a civilizačnej kultúre.

S kým tvoriť spoločný front? S tými, ktorí odmietajú vojenské štvanie a zbrojenie, podporujú mier a mierové riešenia sporov. Teda odmietajú „pax americana“ – export „demokracie“ napalmom, sabotážami, atentátmi a bombardovaním. A ignorujú, či dokonca nahradzujú mediálnych obhájcov a vykonávateľov tejto imperialistickej politiky!

Národný front je možné vytvoriť s tými, ktorí nesúhlasia s cenzúrou a policajným štátom, obmedzovaním občianskych slobôd, sledovaním, šikanou a štátom sponzorovaným udavačstvom.

Takáto podpora určite nie je bezpodmienečná. Spojenci nesmú redukovať svoj odpor len na výmenu osôb a ignorovať potrebu zmeny systému!

Národný front rezistencie by mal mať zrozumiteľný a jasný program: (v podmienkach Slovenska) odstránenie zahraničného vplyvu na republiku, demokratizáciu jednotného školstva, bezplatné a teda prístupné zdravotníctvo, sociálnu stabilitu a teda obmedzenie majetkového vplyvu na verejné systémy – spravodlivosť, verejnú bezpečnosť, dôstojné sociálne zabezpečenie.  

A pochopiteľne dôležitý je aj medzinárodný kontext!

Preto aj urputná režimná cenzúra, a monotónne, jednofarebné spravodajstvo. Zdá sa, že prvým krokom k vytvoreniu „Národného frontu rezistencie“ je sformovanie nezávislého informačného priestoru. A ten sa rodí, napriek perzekúciám mocenského systému, cenzúre sociálnych sietí. Tu je na mieste práve „množenie“ informačných centier, preťažovanie kapacít „špecialistov“ na konšpirácie ( tých ktorí si myslia, že politika nie je organizovaná činnosť…)        

Guľášová cesta

25.02.2024

Od Víťazného Februára 1948 do februárového úpadku 2024. Aj s odstupom vyše troch desaťročí od kontrarevolučného prevratu z roku 1989, je aktuálne pripomínať si historické víťazstvo pracujúceho ľudu vo Februári 1948. V porovnaní s prevratmi v roku 1918 a 1989 je povšimnutiahodné, že toto víťazstvo bolo dosiahnuté ústavne, predchádzalo mu víťazstvo KSČ v [...]

Štokholmský syndróm bratislavskej mládeže

28.12.2023

Štokholmský syndróm je fenomén, ktorý opisuje situáciu, v ktorej rukojemník začína vyjadrovať súcit a sympatiu voči páchateľovi. V niektorých situáciách dochádza až k bodu, kde rukojemník ochraňuje páchateľa. Pri sledovaní nadšenia mladej generácie pre amerických štipendistov, združených v Progresívnom Slovensku (a v Bratislave) vediem mnohé diskusie [...]

Bez nádeje sa nedá!

12.12.2023

Naozaj sme v beznádejnej situácií? Pri zachovaní objektivity, každému analytikovi je jasné, že v súčasnom stave sveta /civilizácie sme v beznádejnej situácií. Na periférií úpadkovej Európy je toto tvrdenie ľahko overiť. Demografické vymieranie, nezmyselná existencia masovej populácie, stále hlúpejšia mládež. Komu sa to javí príliš politické, môžem [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 75
Celková čítanosť: 162518x
Priemerná čítanosť článkov: 2167x

Autor blogu

Kategórie