Založ si blog

Paneurópska paródia na zdravý rozum (k oslavám 140. výročia narodenia Jaroslava Haška)

V dnešnej dobe, keď sa každý cíti byť historickým unikátom, neviem si odpustiť, pochváliť sa, že som členom Haškovej spoločnosti ( J. Hašek, 140. výročie narodenia).

Do spoločnosti ma „prijal“ najvýznamnejší český haškológ, Radko Pytlík, v krčme na Štvanici ( priskočné bolo dve pivá, druhé spoločnému priateľovi exulantovi L. Řezníčkovi, a 50 korun ešte československých...) Takže, okrem Švejkovej sochy v Humennom, sa cítim byť, vzhľadom k veku, unikátnou miestnou pripomienkou tohto anarchistu a boľševického spisovateľa.

O jeho genialite niet pochýb. Rád som používal jeho paródiu „Strana mírneho pokroku, v mezích zákona“ na činnosť SDĽ. Ak platí, že história sa opakuje ako komédia, možno to platí aj naopak. SDĽ, ako opakovanie sociálno-demokratickej histórie (mierny pokrok v medziach zákona!), bol zrejme naozajstnou tragédiou…

A ešte jedna aktualizácia Haškovho odkazu. Svet si pripomína v čase výročia autora, zosmiešňujúceho imperiálne vojny, imperiálnu vojnu Bushových USA v Iraku (20. výročie). Neboli by to Česi, keby nezašvejkovali: V. Havel, v rozpore s rozhodnutím Špidlovej vlády, podpísal s T. Blairom a ďalšími šiestimi premiérmi, list, schvaľujúci a podporujúci inváziu do Iraku (2003), bez mandátu OSN!

Neviem, či by deti na Slovensku mali mať jasno v otázke LGBT+(ani ja neviem všetky sexuálne paródie, ktoré aktivisti legitimizujú…). No som si istý, že by mali prečítať Osudy dobrého vojaka Švejka! A asi aj im by chýbal politický humor a esprit, v dnešnej upotenej dobe švejkiád okolo Ukrajiny. ( Ako Rusko postihujú sankcie a revalvuje svoju menu, či ako úspešné sú sankcie EÚ a súčasne sa roztáča inflačná špirála, krachujú banky a silnejú protesty v členských štátoch…). Ťažko uveriť, že NATO neohrozovalo Rusko a že odmieta fašizmus, keď financuje a sponzoruje polofašistické ZSU (Zbrojni sily Ukraiiny)

Naozaj musíme oslavovať výročie Jaroslava Haška, paneurópskou paródiou na zdravý rozum?

Guľášová cesta

25.02.2024

Od Víťazného Februára 1948 do februárového úpadku 2024. Aj s odstupom vyše troch desaťročí od kontrarevolučného prevratu z roku 1989, je aktuálne pripomínať si historické víťazstvo pracujúceho ľudu vo Februári 1948. V porovnaní s prevratmi v roku 1918 a 1989 je povšimnutiahodné, že toto víťazstvo bolo dosiahnuté ústavne, predchádzalo mu víťazstvo KSČ v [...]

Štokholmský syndróm bratislavskej mládeže

28.12.2023

Štokholmský syndróm je fenomén, ktorý opisuje situáciu, v ktorej rukojemník začína vyjadrovať súcit a sympatiu voči páchateľovi. V niektorých situáciách dochádza až k bodu, kde rukojemník ochraňuje páchateľa. Pri sledovaní nadšenia mladej generácie pre amerických štipendistov, združených v Progresívnom Slovensku (a v Bratislave) vediem mnohé diskusie [...]

Bez nádeje sa nedá!

12.12.2023

Naozaj sme v beznádejnej situácií? Pri zachovaní objektivity, každému analytikovi je jasné, že v súčasnom stave sveta /civilizácie sme v beznádejnej situácií. Na periférií úpadkovej Európy je toto tvrdenie ľahko overiť. Demografické vymieranie, nezmyselná existencia masovej populácie, stále hlúpejšia mládež. Komu sa to javí príliš politické, môžem [...]

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Thunbergová

Švédska prokuratúra obvinila Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti

23.04.2024 19:35

Súdy v minulosti už dvakrát uložili celosvetovo známej aktivistke pokutu za občiansku neposlušnosť na klimatických protestoch.

R1 BB - Slovenská Ľupča, kameň, poklepanie

Odštartovali výstavbu dôležitej cesty na R1. Šoféri sa však na tri roky musia obrniť trpezlivosťou

23.04.2024 18:52

Preťažený úsek, na ktorom pomerne často dochádzalo aj k nehodám, sa konečne skvalitní. Nová štvorprúdová rýchlostná cesta by mala byť hotová do dva a pol roka.

Eurovoľby / Štrasburg / Európsky parlamentu /

Prieskum: Vo voľbách do europarlamentu by uspeli najviac PS, Smer a Hlas

23.04.2024 18:46

Do Európskeho parlamentu by sa nedostali SNS, Slovensko, Za ľudí ani Demokrati.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 75
Celková čítanosť: 162366x
Priemerná čítanosť článkov: 2165x

Autor blogu

Kategórie